Начало / Любопитно / Договорът „Паганини“ от Ларш Кеплер (анотация)

Договорът „Паганини“ от Ларш Кеплер (анотация)

След зашеметяващия успех на „Хипнотизаторът“ от Ларш Кеплер, феновете на психотрилъра имат повод да бъдат доволни. „Договорът” Паганини“ оглави отново класациите за най-добър шведски криминален роман и изправи главния герой на Кеплер, детектив Юна Лина, пред една от най-заплетените криминални загадки. Еталон за цивилизованост, идиличното шведско общество е разтърсено от престъпления, по-страшни от тези във варварските общества. Техен автор е хладнокръвен убиец със самочувствието на творец,  вдъхновен от страданията на другите. Две убийства, без връзка помежду си – на изоставена яхта в стокхолмския архипелаг и в апартамент в центъра на Стокхолм – ще приспят вниманието на полицията, но будният ум на Юна Лина ще се окаже също толкова безмилостен в раздаването на правосъдие, колкото  усърдието на убиеца да бъде неповторим виртуоз и да превърне престъплението в произведение на изкуството. По пътя на логиката, той ще отхвърли съмненията за самоубийства, ще открие истинската мишена на престъплението, което всъщност е само „увертюра“ към зашеметяващи, кървави събития.

„Договорът „Паганини“ отваря „кутията на Пандора“ за най-тъмните помисли на човешкия ум и ни показва, че мислите ни могат да бъдат еднакво страшни и безмилостни като действията ни. Романът ще ни накара да затаим дъх от напрежение, но същевременно ще ни изпълни с надежда, защото винаги има личности и сили, които успяват да спрат злото, идващо от тъмната половина на човешкото същество.

Кой стои зад Ларш Кеплер?

Съпрузите Александър (р. 1967) и Александра (р. 1966) Андорил в живота са щастливо шведско семейство с три дъщери. В литературата те са избрали псевдонима Ларш Кеплер за своя писателски тандем неслучайно, а като почит към световноизвестния шведски писател Стиг Ларшон и големия учен Йохан Кеплер. И двамата имат свои творчески биографии и известност, но решават да създадат нова идентичност, с която читателите да свържат криминалните романи, написани съвместно от тях. Опитали са се да опазят в тайна кой се крие зад псевдонима Ларш Кеплер, но успели да устоят на интереса на журналисти и читатели само три месеца.

В едно интервю на въпроса как са могли да напишат толкова смразяващ трилър като „Хипнотизаторът“, и въобще защо шведските трилъри са толкова добри, те обясняват: „По някакъв начин шведското общество е много добро, почти перфектно на повърхността си, а това подтиква писателите да видят това, което е под повърхността… Ние се чувстваме сигурни в Швеция. Ето защо можем да пишем тези ужасни книги и да открием онова, което е истински плашещо…“

Договорът „Паганини“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bivol

Перото и гласът на Северозапада ни напусна

Стоян Николов-Торлака почина на 43 „Защо, бе, Торлак, този път нищо не каза!“ – така …