Начало / България / Виктория Василенко очарова с музика най-лоялните клиенти на „Хеликон”

Виктория Василенко очарова с музика най-лоялните клиенти на „Хеликон”

Млада звезда впечатли с клавирен концерт лоялните клиенти на „Хеликон” в София. В навечерието на Еьовден – 24 юни, веригата книжарници покани читатели в „Хеликон-България”, за да чуят изпълненията на роял на 21-годишната Виктория Василенко.

Пианистката, родена в Бургас, преди броени дни беше наградена от испанската кралица София като най-обещаващ млад пианист от класа на проф. Дмитрий Башкиров във Висшето училище за музика „Кралица София” в Мадрид. Младата изпълнителка свири от 5-годишна и е носителка на множество награди, сред които “Кристална лира” за млад изпълнител (2007-2008 г.), втора награда, при неприсъдена първа, на Международния конкурс ”Джеймс Мотрам”, Манчестър, Великобритания (ноември 2012 г.).

През януари 2009 г. печели голямата награда на Фондация “Димитър Бербатов” за върхови постижения в областта на изкуствата. През 2009, 2010 и 2011 г. е стипендиант на престижния фестивал за камерна музика „Музика Мунди“, Брюксел, където свири като солист на Фестивалния оркестър под диригентството на маестро Максим Венгеров. Поканена е като специален гост-солист на Камерен оркестър, Брюксел за участие в юбилейния концерт по случай 15-годишнината на фестивала през април 2013 г. Свирила е като солист на Линкълнууд оркестър, Чикаго, Кралски оркестър, Ливърпул, Оркестър на Класик ФМ радио в цикъла „Концертмайсторите”, Софийската филхармония и на филхармониите в Русе, Бургас, Враца, Разград.

Пред приятелите на „Хеликон” младата дама показа изключително майсторство и зрялост, като успя да се концентрира въпреки шума от улицата, където течеше протестът срещу правителството. Виктория изпълни виртуозно произведения на Лудвиг ван Бетовен и Паул Хиндемит. „Любимите ми композитори са Моцарт и Шопен, а от писателите чета с удоволствие Юго и Дюма”, сподели Виктория Василенко.

Концертът беше третият от петте, които „Хеликон” организира тази година. Първият беше посветен на Деня на влюбените 14 февруари. Вторият беше за Благовещение – денят, в който Дева Мария получава благата вест, че ще роди Спасителя. Есенният концерт ще бъде през октомври. Традиционният коледен концерт ще бъде в края на годината.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …