На фокус
Начало / Свят / Сали Гарднър спечели медал „Карнеги”

Сали Гарднър спечели медал „Карнеги”

Писателката Сали Гарднър спечели медал „Карнеги”, съобщи британският „Телеграф”. Тя получи престижното отличие за своята антиутопия „Maggot Moon”. Главната героиня в книгата, подобно на самата авторка, страда от дислексия. Тя се изправя срещу зловеща диктатура, а нейните близки я изоставят.

На подиума, заедно с Гарднър, стъпи и илюстраторът Леви Пинфолд. Той получи медала „The Kate Greenaway Medal” за илюстриране на детски книжки. И двамата получиха книги на стойност 500 паунда, които да дарят на местна библиотека.

Гарднър заяви, че за нея да бъде носителка на този медал е сбъдната мечта. Тя сподели, че смята дислексията си за дар, а не за проклятие. Освен това Гарднър използва възможността да критикува новия учебен план на министъра на образованието на Великобритания Майкъл Гов.

„Учениците са поставени на диета от изпити, изпити и пак изпити. Време е политиката и образованието да се разведат. През последните години връзката между тях премина отвъд точката на поправяне. Министри, които изобщо не са компетентни, се занимават с образование. Така вредят на поколения деца. На път е да бъде задушена всяка творческа насоченост. Трябва да се спре да се проповядва грамотност с едната ръка, а с другата да се затварят библиотеки”, каза тя.

Медалът „Карнеги”  е литературна награда, основана през 1936 г., в чест на шотландския филантроп Андрю Карнеги. Победителят получава златен медал и книги на стойност 500 паунда, които да дари на обществена или училищна библиотека. Условието за участие е книгата да бъде публикувана във Великобритания през миналата година.

Сали Гарднър е английска писателка и илюстраторка. Тя страда от дислексия и се научава да чете едва на 14-годишна възраст. Публикувала е над 20 книги. Нейния роман „Maggot Moon” й спечели медал „Карнеги” и „Costa children’s book award”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

vfzhgfhgyg-800x445

Теодора Колева: Човек говори тогава, когато има какво да каже

Изключителен роман по действителен случай е „Мъжете в живота на А.“ Поканихме неговата авторка Теодора Колева, бивш …