Начало / Свят / Мишел де Кретсър спечели наградата „Miles Franklin award”

Мишел де Кретсър спечели наградата „Miles Franklin award”

Мишел де Кретсър спечели австралийската литературна награда „Miles Franklin award”, съобщи „Гардиън”. Тя получи отличието за своя четвърти роман, „Questions of Travel”, на церемония в Канбера. Авторката прибавя към сметката си 60 000 долара.

Де Кретсър победи четирите останали финалистки за приза. За първи път в историята на наградата бяха номинирани само жени. Призът е основан през 1954 г. и носи името на австралийската писателка и феминистка Майлс Франклин. Дава се всяка година за „роман, който е от най-висока литературна стойност и представя австралийския живот във всичките му фази”.

„Questions of Travel” поставя въпросите за пътуването и туризма, като има структура с двоен наратив. Два различни героя разказват успоредно различни истории. Засегнати са темите и за емиграцията, бежанците, дома, пътуването в света на новите технологии. Екипът на журито, съставен от най-елитни австралийски критици и журналисти, засипа с комплименти произведението.

Мишел де Кретсър е австралийска писателка, родена през 1957 г. Завършила е образованието си в Мелбърн и Париж. Преди да се захване с писане е била редактор в издателството за пътеводители „Lonely Planet”. От 1999 г. досега е публикувала 4 романа.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Радослав Бимбалов

Радослав Бимбалов: Идеята, че като си отидеш, ще си напълно сам, дава по-важен смисъл на настоящето

„Екстазис“ е новата книга на Радослав Бимбалов, която разказва за прераждането на един човек в името …