Начало / България / „Светилище & подкрепа“ ще бъде прожектирана върху фасада на Националната библиотека

„Светилище & подкрепа“ ще бъде прожектирана върху фасада на Националната библиотека

Утре, 19 юни, от 21,30 ч, по повод отбелязването на Световния ден на бежанеца (20 юни), агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) ще прожектира „Светилище & подкрепа“, мултимедийна инсталация, върху фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, съобщи БГНЕС, цитирайки ВКБООН.

По този начин София се присъединява към Ню Йорк, Рим, Милано, Бейрут, Будапеща, Варшава, Букурещ и Любляна, където уникалната прожекция също ще се прожектира през следващите дни върху фасадите на обществени сгради и храмове, които през годините са отваряли вратите си за нуждаещите се и са служели като убежище. Целта на арт инсталацията е да привлече общественото внимание към проблемите на бежанците. Същевременно, „Светилище & подкрепа“ е създадена да провокира широк обществен дебат за колективната ни отговорност към търсещите закрила и е призив към политическите лидери да работят в полза на основните човешки права на нуждаещите се от международна закрила.

Прожекцията „Светилище & подкрепа: Много пътища – една история“, която е с продължителност двайсет минути, е създадена от чикагската арт организация с идеална цел Art Works Projects for Human Rights. Трудът е плод на едногодишен диалог между катедралата „Св. Йоан Божествени“, където ще е прожекцията в Ню Йорк, и Art Works Project. В концепцията не е заложен религиозен елемент, по-скоро акцентът е върху подкрепата, която различните общности са оказвали на бежанците през годините. Снимките, по които е създадена инсталацията, са предоставени от световноизвестни фотографи с международни отличия като Линдзи Аддарио, Маркус Блисдейл, Паула Бронстейн, Хелън Кокс, Рон Хавив, Джеймс Уитлоу Делано и Марин Уикуайър. Техните обективи адресират проблеми като достъп до подслон и храна и подсилват идеята, че всеки човек би могъл да се окаже в подобна ситуация, и че основно човешко право е достъпът до храна и подслон. Уникалното мултимедийно преживяване ще даде на зрителите възможността да проследят опасното пътуване на семейство бежанци, принудени да търсят убежище след мъчително разселване, както и трудностите да започнат живота си отначало в ново общество.

В София, Мултимедийната инсталация ще се прожектира върху фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в три поредни вечери на 19, 20, и 21 юни от 21,30 ч. Инсталацията не съдържа смущаващи графични изображения и е подходяща за всички възрасти.

Преди официалното откриване на „Светилище и Подкрепа“ от 20 часа на 19 юни, посетителите ще бъдат поканени да разгледат и фото-изложба на бежански семейства в България и Централна Европа, като част от „1 Семейство“, глобалната кампания на ВКБООН по повод Световният ден на бежанеца.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

296916513_360605982933633_8240628950639724535_n

„Бавни” четива за августовските дни

Прелистваме и страниците на душата с тези книги Лятото е изключително богат на усещания сезон …