Начало / България / „Тютюн“ и Пенчо Славейков били трудни за зрелостниците

„Тютюн“ и Пенчо Славейков били трудни за зрелостниците

„Тютюн“ и Пенчо Славейков са затруднили най-много зрелостниците, съобщи БГНЕС. За много от тях е било проблем да отговорят вярно на въпроса „От кое стихотворение са стиховете : „В зори ранил на път, аз дишам /на лятно утро свежестта /и милва ми душата бодра/ за лек път охолна мечта“. Стиховете са на Пенчо Славейков и са от стихотворението „Ни лъх не дъхва над полени…“.
Труден за младежите се е оказал и въпросът : „От коя творба са Борис, Павел и Стефан?” Който е чел „Тютюн“ на Димитър Димов лесно би отговорил точно на този въпрос.

Данните за всички зрелостни изпити показват, че общо 214 ученици имат 100 точки, 53 ученици имат 0 точки, 100 ученици имат по две пълни шестици, 5405 ученици имат по две отлични оценки, 1387 ученици имат по две слаби оценки, а само двама са с 0 точки и на двата задължителни зрелостни изпита. Няма ученици, които да имат по 100 точки на двата зрелостни изпита.
Средният брой точки, получен от зрелостниците на матурите по български език и математика е по-висок в сравнение с миналата година.

„Децата ни не са неграмотни. Тази година имаме много по-добри резултати по български език и литература. Нашите деца започват да се учат и да пишат. Преди 7 години около 50 % от зрелостниците не са писали текст, сега само 28 % не са го направили. Старанието ни този процент да намалява още“, заяви образователният министър Анелия Клисарова при представяне на резултатите от зрелостните изпити и изпитите след 7-ми клас.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …

Един коментар

  1. Точно тези два въпроса ми бяха най-лесните. Прочетох „Тютюн“ миналото лято. Романът остави дълготрайна следа в съзнанието ми.