Начало / Свят / Почина известен израелски писател и борец за мир

Почина известен израелски писател и борец за мир

Израелският журналист и писател Йорам Канюк, един от основните автори на израелската литература, е починал в събота на възраст 83 години след боледуване от рак, съобщи БГНЕС, цитирайки АФП.

Международно признатият Каниюк има близо 20 романа, повечето преведени и издадени в чужбина. Една от книгите му – „Земята на двете обещания“ е написана в съавторство с израелеца от арабски произход Емил Хабиби. Канюк е известен художник. Той е живял в Париж и в 50-те години в Ню Йорк.
С леви идеи и активист за мир, той е известен и с безмилостната си борбата за разделянето на държавата от религията. През октомври 2011 г. той спечели решение на израелски съд да можа да се определи „без религия“, а не като принадлежащ към „еврейската“ в регистъра за гражданското състояние, решение, което считано като историческо в Израел. Той е решил да предаде тялото си на науката, което означава, че няма да има погребение, каза говорителят на болницата в Тел Авив, където почина Йорам Канюк.

Президентът Шимон Перес нарече смъртта на Канюк в неделя „голяма загуба за литературата, културата и израелската душа“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

20-Figure11-1

Предизвестена ли е войната в Украйна – пророчеството на Езекиил

Васил Лазаров Библейските пророчества нямат нищо общо с разнообразните човешки предсказания, свързани с езичеството и …

Един коментар

  1. Отдавна, наистина много отдавна, бях взел решение практически да изключа органите на реда от полезрението си. Причините изобщо не са свързани с респекта ми от палките и калиброваните железа, даже тъкмо напротив – средствата за физическо насилие будят у мен размисли относно психологическия пейзаж на онези, които си служат с тях, било по какъв начин. Струва ми се, че институциите, боравещи изначално със сила, следва да бъдат дистанцирани от нормалния социален живот по определение – все пак упражняваният от тях натиск има за цел да предотвратява аномалии или да действа там, където те вече са се случили. Ето защо нормата би следвало да не бъде осмисляна откъм аргументите на силата, а по-скоро от другата страна – тази на силата на аргументите. Сфера, която е изначално слаба на терена на армия и полиция.