Начало / България / Учител от Русе направи музей на социализма, за да улесни учениците си

Учител от Русе направи музей на социализма, за да улесни учениците си

Малък музей, посветен на социализма, е достояние на учениците то русенското „Дойче шуле”, съобщи БГНЕС. Идеята и реализацията са на преподавателя по история Николай Чакъров, който показва част от личната си колекция и материали от училищната библиотека, свързани с историята на България сред 9 септември 1944 г. Експозицията съдържа много вестници, книги, значки, марки, дори банкноти. Николай Чакъров прави своеобразния музей на социализма главно заради учениците.

Историята на социализма се изучава в 6-ти, 10-ти и 11-ти клас, а според неговия опит като учител децата възприемат по-лесно нещо, което са видели на живо, отколкото сухата теория.

Повечето от материалите са свързани с култа към личността на Георги Димитров, Ленин и Тодор Живков, в който българите са били възпитавани още от малки. Част от вестниците например са отпечатвани изцяло в червено, а един от най-интересните експонати е вестникът, посветен на полуфинала за купата на европейските шампиони по футбол между ЦСКА и германския„Байерн”. Само че вместо да разказва основно за спорт, челото и голяма част от издание съдържа статии за 100-годишнината на Георги Димитров. Тъй като след 1944 г. Коледа е отречена като празник, акцентът пада върху Нова година. В този дух са указанията от Министерството на народната просвета от 1949 г., където във връзка със социалистическото строителство е обяснено как трябва да се украсяват елхите в училище. Вместо с ангелчета и звездички министерството иска да има фигурки на бригадири, локомотивчета и тракторчета. Специално място е отделено и на т.нар.дефицитни стоки, които се купуваха или само в „Кореком“, или се пускаха в продажба около празници. Николай Чакъров обяснява, че на децата им е непонятно как може кока-кола, шоколадови яйца, банани, портокали и дори бонбони „Тик-так“ да са били рядко срещана стока.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226024_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (22 май – 29 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Времеубежище (трето издание) от Георги Господинов 2. Бай Тошо от Иво Сиромахов …