На фокус
Начало / Автори / Известни писатели, които са лежали в затвора

Известни писатели, които са лежали в затвора

Нееднократно в историята свободата на словото е била подтискана от различни режими. Писателите често са ставали жертви на диктатори и номенклатури. Случвало се е обаче и те да предизвикат властите с поведението си. В този ред на мисли, авторът Робърт Ротстийн публикува текст в huffingtonpost.com, в който дава примери на известни писатели, затваряни зад решетките поради различни причини.

Оскар Уайлд. Уайлд завел дело срещу бащата на свой любовник, който го обвинява, че е хомосексуалист. Случаят обаче се обръща на 180 градуса и самият писател е обвинен в неприлично поведение, за което лежи 2 години. Зад решетките пише легендарната си творба „De Profundis”.

Мигел де Сервантес. Сервантес е затварян поне два пъти заради неуредици с данъчните. В един от случаите започва зад решетките да пише вечния си роман „Дон Кихот”.

Фьодор Достоевски. Заради критики към руските власти, първата присъда за Достоевски е смърт. Тогавашният цар обаче я отменя в последния момент, като вместо това класикът трябва да прекара 4 години в затвор със строг режим в Сибир.

Джек Лондон. Лондон прекарва в затвор 30 дни за скитничество. Това обаче повлиява благоприятно на творчеството му. Известен факт е, че именно Джек Лондон най-силно е повлиял Ърнест Хемингуей.

Даниел Дефо. Заради политически памфлети Дефо лежи в затвор в Лондон. Дори 3 дни прекарва вързан на позорния стълб за назидание. Легендата разказва, че вместо с развалени яйца и домати, авторът е замерван с рози, след като хората прочитат поемата му „Hymn to the Pillory”

Уилям Портър (О. Хенри). Лежи 5 години за злоупотреба. По време на престоя си в изправителната система публикува 14 разказа под различни псевдоними. Работи и като затворнически аптекар.

Луис Либи. Либи е по-известен като съветник на вицепрезидента на САЩ Дик Чейни. Той обаче е и автор на трилъра „The Apprentice”. През 2007 г. е осъден на 30 месеца за „възпрепятстване на правосъдието”. Тогавашният президент Буш обаче заменя присъдата му и Либи не прекарва и ден зад решетките.

Джак Хенри Абът. Докато е в затвора за въоръжен грабеж и впоследствие убийството на друг затворник, Абът написва всепризнатия роман „In the Belly of the Beast”. Книгата съдържа негова кореспонденция с Норман Мейлър. Мейлър помага на Абът да излезе на свобода, но само 6 седмици по-късно той убива човек с нож и е осъден за убийство. Вторият опит за написване на книга зад решетките е неуспешен и Абът се самоубива.

Свързани заглавия
Писателите затворници

Прочетете още

chen-mizrach-jL6PTWI7h18-unsplash

Шарени като лятото – книги за най-горещото време

Ето заглавия, които нямаме търпение самите ние да разгърнем Сезон за романтични четива според някои …

Един коментар

  1. Туристи гледат снимка на една от многобройните жертви на режима на Червените кхмери в затвора S-21 в Пном Пен, който днес е музей.