На фокус
Начало / Автори / Известни писатели, които са лежали в затвора

Известни писатели, които са лежали в затвора

Нееднократно в историята свободата на словото е била подтискана от различни режими. Писателите често са ставали жертви на диктатори и номенклатури. Случвало се е обаче и те да предизвикат властите с поведението си. В този ред на мисли, авторът Робърт Ротстийн публикува текст в huffingtonpost.com, в който дава примери на известни писатели, затваряни зад решетките поради различни причини.

Оскар Уайлд. Уайлд завел дело срещу бащата на свой любовник, който го обвинява, че е хомосексуалист. Случаят обаче се обръща на 180 градуса и самият писател е обвинен в неприлично поведение, за което лежи 2 години. Зад решетките пише легендарната си творба „De Profundis”.

Мигел де Сервантес. Сервантес е затварян поне два пъти заради неуредици с данъчните. В един от случаите започва зад решетките да пише вечния си роман „Дон Кихот”.

Фьодор Достоевски. Заради критики към руските власти, първата присъда за Достоевски е смърт. Тогавашният цар обаче я отменя в последния момент, като вместо това класикът трябва да прекара 4 години в затвор със строг режим в Сибир.

Джек Лондон. Лондон прекарва в затвор 30 дни за скитничество. Това обаче повлиява благоприятно на творчеството му. Известен факт е, че именно Джек Лондон най-силно е повлиял Ърнест Хемингуей.

Даниел Дефо. Заради политически памфлети Дефо лежи в затвор в Лондон. Дори 3 дни прекарва вързан на позорния стълб за назидание. Легендата разказва, че вместо с развалени яйца и домати, авторът е замерван с рози, след като хората прочитат поемата му „Hymn to the Pillory”

Уилям Портър (О. Хенри). Лежи 5 години за злоупотреба. По време на престоя си в изправителната система публикува 14 разказа под различни псевдоними. Работи и като затворнически аптекар.

Луис Либи. Либи е по-известен като съветник на вицепрезидента на САЩ Дик Чейни. Той обаче е и автор на трилъра „The Apprentice”. През 2007 г. е осъден на 30 месеца за „възпрепятстване на правосъдието”. Тогавашният президент Буш обаче заменя присъдата му и Либи не прекарва и ден зад решетките.

Джак Хенри Абът. Докато е в затвора за въоръжен грабеж и впоследствие убийството на друг затворник, Абът написва всепризнатия роман „In the Belly of the Beast”. Книгата съдържа негова кореспонденция с Норман Мейлър. Мейлър помага на Абът да излезе на свобода, но само 6 седмици по-късно той убива човек с нож и е осъден за убийство. Вторият опит за написване на книга зад решетките е неуспешен и Абът се самоубива.

Свързани заглавия
Писателите затворници

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

triffids

Денят на трифидите отново настъпва

Култова фантастика за човекоядни растения пак ще бъде екранизирана „Амазон Студиос“ обявиха плановете си да създадат …

Един коментар

  1. Туристи гледат снимка на една от многобройните жертви на режима на Червените кхмери в затвора S-21 в Пном Пен, който днес е музей.