Начало / Свят / Телеграма на Ленин е оценена за 30 хил. паунда

Телеграма на Ленин е оценена за 30 хил. паунда

Телеграма на Владимир Илич Ленин, съобщаваща за завръщането му от Швейцария в Русия, ще бъде представена от аукционната къща „Кристи`с“ на търг, който ще се състои в Лондон на 12 юни. Лотът ще бъде предложен в раздела „Книги и ръкописи“. Историческият документ е оценен за 20-30 000 паунда, съобщи БГНЕС.

Решението на вожда на световния пролетариат да се върне с влак от Швейцария в Русия несъмнено е повратен момент в неговия живот и решаващ за историята на ХХ век, отбелязва РИА Новости.

Депешата е изпратена от Берн сутринта на 6 април 1917 г. и е адресирана до френския социалист Анри Жилбо, а преводът й от френски език гласи: „Тръгваме утре по обед за Германия. (Фриц) Платен ще съпровожда влака. Моля, срочно пристигай. Разходите ще покрием ние. Вземи със себе си Ромен Ролан, ако е съгласен по принцип. Направи всичко, за да доведеш (Шар) Нен и (Ерне-Пол) Грабер. Фолксхаус. Улянов.

Узнал за Февруарската революция в Русия, Ленин веднага започва да планира завръщането си в Русия. Платен (швейцарски социалист и приятел на Ленин) успява да се договори с германското министерство на външните работи за преминаване през територията на Германия на запечатан вагон, в който се намират Ленин и още тридесетина негови съратници. В състава на групата обаче не са нито Ромен Ролан, нито Жилбо. Групата революционери напуска Берн на 9 април 1917 г. След седмица Ленин пристига на Финландската гара в Санкт Петербург, а след половин година избухва Октомврийската революция.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

louise-erdrich-american-writer-poses-during-portrait-news-photo-1623439813

Потомка на индианци спечели „Пулицър”

Луиз Ърдрич е позната и у нас 67-годишната писателка произхожда от Литъл Фолс в Минесота. …