Начало / Свят / Телеграма на Ленин е оценена за 30 хил. паунда

Телеграма на Ленин е оценена за 30 хил. паунда

Телеграма на Владимир Илич Ленин, съобщаваща за завръщането му от Швейцария в Русия, ще бъде представена от аукционната къща „Кристи`с“ на търг, който ще се състои в Лондон на 12 юни. Лотът ще бъде предложен в раздела „Книги и ръкописи“. Историческият документ е оценен за 20-30 000 паунда, съобщи БГНЕС.

Решението на вожда на световния пролетариат да се върне с влак от Швейцария в Русия несъмнено е повратен момент в неговия живот и решаващ за историята на ХХ век, отбелязва РИА Новости.

Депешата е изпратена от Берн сутринта на 6 април 1917 г. и е адресирана до френския социалист Анри Жилбо, а преводът й от френски език гласи: „Тръгваме утре по обед за Германия. (Фриц) Платен ще съпровожда влака. Моля, срочно пристигай. Разходите ще покрием ние. Вземи със себе си Ромен Ролан, ако е съгласен по принцип. Направи всичко, за да доведеш (Шар) Нен и (Ерне-Пол) Грабер. Фолксхаус. Улянов.

Узнал за Февруарската революция в Русия, Ленин веднага започва да планира завръщането си в Русия. Платен (швейцарски социалист и приятел на Ленин) успява да се договори с германското министерство на външните работи за преминаване през територията на Германия на запечатан вагон, в който се намират Ленин и още тридесетина негови съратници. В състава на групата обаче не са нито Ромен Ролан, нито Жилбо. Групата революционери напуска Берн на 9 април 1917 г. След седмица Ленин пристига на Финландската гара в Санкт Петербург, а след половин година избухва Октомврийската революция.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

RQWIOPWTXBEKXE7QR66SEV4IHE

Поезия по телефона четат във Филаделфия

Горещата телефонна линия помага на болните от Covid-19 Обаждането е безплатно, а топъл глас отсреща …