Начало / Свят / Кевин Бари изненадващо спечели наградата „ИМПАК”

Кевин Бари изненадващо спечели наградата „ИМПАК”

Кевин Бари изненадващо беше определен за носител на литературната награда „ИМПАК”, съобщи „Гардиън”. Той беше отличен за своя дебютен роман „City of Bohane”. За дъблинския приз, за който гласуват обществените библиотеки в града, бяха номинирани имена като Харуки Мураками и Мишел Уелбек. Бари получава сумата от 100 000 евро.

Книгата представя Ирландия, лишена от технологии. Няма лаптопи, клетъчни телефони, интернет, дори коли. Самият автор определя творбата си като експеримент. Писателят добави, че се надява читателите да се забавляват с книгата, докато я четат, поне толкова, колкото той се е забавлявал, докато я е писал.

„Много е готино да видиш своето име до това на писатели, които си чел години наред. Има добри и лоши години. Тази награда прави годината добра. Изисква много време да седиш на бюрото и да измисляш думи. Призът ще ми позволи засега да продължавам да го правя – все пак, това е дефиницията на успеха за един писател”, коментира Бари. Той добави, че няма представа какво ще прави с парите от отличието. „Писателите не получават такива суми”, заяви още той.

Кевин Бари е ирландски писател, роден през 1969 г. Има два сборника с разкази, издадени преди  „City of Bohane”.  Между 17 и 36-годишна възраст постоянно пътува, като е живял на 17 различни места в цял свят. Казва, че е решил да се установи на едно място, след като количеството книги, които е трябвало да разнася, станало прекалено голямо. Определя се като автор, който постоянно търси признанието на читателя.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …