Начало / България / Е-каталогът на академичните библиотеки вече има над 2 млн. записа

Е-каталогът на академичните библиотеки вече има над 2 млн. записа

Над 2 000 000 записа вече предлага единният онлайн каталог на академичните библиотеки, съобщи inews.bg, като цитира фондация „Национална академична библиотечно-информационна система“. Последно са били добавени библиографските записи на Русенската регионална библиотека.

На адрес nalis.bg всеки потребител на интернет може да търси заглавия на книги, списания, архивни материали и други библиографски данни в онлайн базите на 24 библиотеки в страната. Търсенето е безплатно и е достъпно за всеки чрез каталога НАБИС, проект на фондацията. В него участват почти 30 библиотеки от цялата страна, които дават достъп до своите електронни каталози. Главната цел е създаването на единен онлайн каталог на академичните библиотеки в България, който да дава възможност за интегрирано търсене чрез интернет в каталозите на тези библиотеки, както и достъп до библиографската информация за техните книжни и електронни ресурси и до предоставяните от тях услуги през общ портал.

Учредители на фондацията са Централната библиотека на БАН, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Американският университет в България, а финансирането е осигурено от фондация „Америка за България“.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …