Начало / Свят / Джийвс и Устър дебютират и на театралната сцена

Джийвс и Устър дебютират и на театралната сцена

Джийвс и Устър – най-известните персонажи на П. Г. Удхаус, ще дебютират и на театралната сцена, съобщи „Гардиън”. През октомври ще стартира пиесата „Perfect Nonsense”, базирана на книгата на Удхаус от 1938 г., „Законът на Устър”. Сценарият е писан от братята Робърт и Дейвид Гуудейл, а режисьор е Шон Фоли. Матю Макфейдън ще играе Джийвс, а Стивън Манган – Устър.

Актьорът Манган коментира, че никога не бил чел Удхаус, преди да му предложат ролята. След като е започнал обаче, вече не може да спре:

„Всеки ми казваше колко забавен е Удхаус, но така и не започнах да го чета. Дадоха ми сценария, а аз реших да обърна внимание на някои от книгите. Не се откъсвам от тях от тогава насам. Като наркотик са. Едва ли някой друг може да направи изречение с такова остроумие като Удхаус. Брилянтността му те оставя без дъх”.

За приключенията на Джийвс и Устър са правени телевизионни сериали и радио адаптации. Най-популярен е сериала от началото на 90-те години на миналия век. В него главните роли се изпълняват от Стивън Фрай и Хю Лори.

П. Г. Удхаус почина през 1975 г. на 93 години. Поколения читатели го обичат. Той е признат за един от най-великите хумористи на ХХ век. Написал е повече от 90 романа и 300 разказа в дългата си 70-годишна кариера. Книги за героите Джийвс и Устър са преведени и на български език. Това са „Горе главата, Джийвс”, „Законът на Устър”, „Пълен напред, Джийвс”, „Джийвс и Устър”, „Джийвс и Устър 2”, „Всичко за Джийвс” и „Джейвс запретва ръкави”.

Книги от П. Г. Удхаус тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226024_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (22 май – 29 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Времеубежище (трето издание) от Георги Господинов 2. Бай Тошо от Иво Сиромахов …

Един коментар

  1. “Пълен напред, Джийвс!” е едно страхотно пътешествие в абсурдния свят на изисканите английски традиции и етикет. Повествованието се води от Бъртрам Устър, млад джентълмен с прекомерно високо самочувствие и с един-единствен проблем, който приема навътре – ползва се с доста по-малко интелектуален авторитет от възрастния си иконом Джийвс – известен сред познатите и приятелите на Бъртрам като “умът в дома на Устър”.