Начало / Свят / Отказ на канадска виза за палестински поет предизвика бум в социалните мрежи

Отказ на канадска виза за палестински поет предизвика бум в социалните мрежи

Цяла кампания в социалните мрежи беше организирана след като на палестинския поет Гасан Зактан му беше отказана канадска виза, съобщи „Гардиън”. Зактан беше номиниран през април за наградата за поезия „Griffin poetry prize” с премия 65 000 долара за неговата колекция „Like a Straw Bird It Follows Me”. Той е поканен да посети Канада за церемонията по награждаването този месец. Първоначалният му опит да получи виза за страната обаче се оказа неуспешен.

От канадското посолство в Кайро заявили, че „причината за искане на виза е неубедителна”. Фади Джуда, преводач на Зактан и поет, разпространил за случилото се в социалните мрежи, включително „Фейсбук”. Много литературни организации и автори, включително Маргарет Атууд, изразили възмущението си от отказа на виза. Организирани били кампании в подкрепа на Зактан.

Въпросът бил решен за 48 часа. Случаят на палестинският автор бил преразгледан и неговата кандидатура за виза – одобрена. Джуда коментира: „Това, с което се сблъсках през последните 72 часа е ужасно, шокиращо, неприемливо, но се случва на много хора. На кои? Знаете на кои. Случва ли се на израелски автори? На подкрепяни от институциите?”

Това не е първият подобен случай със Гасан Зактан. През 2012 г. той поиска виза за САЩ, за да промотира своя книга. Отново в началото му беше отказано, но впоследствие той получил виза.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bnb_moneta_paisij

„Златният“ Паисий е в продажба от днес

Народният будител е роден преди 300 години Юбилейните чествания включват и златна монета на БНБ. …