Начало / Свят / Училища получиха безплатно книги, горени от Хитлер

Училища получиха безплатно книги, горени от Хитлер

Над 4 хиляди германски училища получиха нови издания на книгите, които са били унищожени от нацистите в Германия преди 80 години. На 14 май 1933 г. идеологически вредната литература, според режима на Адолф Хитлер, е горена публично по площадите. В Берлин това се случва точно пред входа на Хумболтовия университет.

В черния списък попадат десетки хиляди заглавия, сред които такива на Хайнрих Ман, Бертолд Брехт, Ерих Мария Ремарк, Хайнрих Хайне, Ърнест Хемингуей, Франц Кафка, Джек Лондон, Ярослав Хашек, Максим Горки, Владимир Маяковски, Илф и Петров.

Провеждането на акцията било поръчано на младежката нацистка организация „Хилтерюгенд“ и на Германския студентски съюз, а много библиотеки и книжарници се включили в нея. За да не гаснат огньовете, книгите били обливани с бензин. Сред най-известните противници фашистката вандалщина била библиотеката в Лайпциг, която днес е част от Германската национална библиотека. Нейните служители спасили хиляди книги в тайници.

От 2008 г. с преиздаването на опасните за нацистите книги се занимава центърът „Мозес Менделсон“. Те излизат в специална серия „Библиотека изгорени книги“. От планираните 120 тома вече са публикувани около 100. Те се изпращат безплатно в училищата в Германия, много от тях са част от програмата за задължително обучение. Проектът се финансира от най-големите германски издателства и министерството на културата и просветата.

Свързани заглавия
80 години от изгарянето на книги в нацистка Германия

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hungergame kathniss

„Игрите на глада“ отново на голям екран

През 2023 година предстои да излезе предисторията на “Игрите на глада” на Сюзан Колинс. През …

Един коментар

  1. Провеждането на акцията било поръчано на младежката нацистка организация „Хилтерюгенд“ и на Германския студентски съюз, а много библиотеки и книжарници се включили в нея. За да не гаснат огньовете, книгите били обливани с бензин. Сред най-известните противници фашистката вандалщина била библиотеката в Лайпциг, която днес е част от Германската национална библиотека. Нейните служители спасили хиляди книги в тайници.