Начало / България / Журито на наградата „Хеликон” връчи пролетните номинации

Журито на наградата „Хеликон” връчи пролетните номинации

По традиция церемонията по връчването на номинациите за наградата „Хеликон”, която се дава за нова българска художествена проза, се състоя в столичната книжарница „Хеликон-България”.

Отличените книги и автори от пролетната сесия са „Сестри Палавееви в бурята на историята” на Алек Попов („Сиела”), „Радикална еврейска енциклопедия” на Петър Волгин („Изток-Запад”) и „Апарат” на Васил Георгиев („Сиела”). Председател на журито е Калин Донков, а членове са Кристин Димитрова, Андрей Захариев, Бойко Ламбовски и Юри Лазаров.

Алек Попов – първият носител на наградата „Хеликон”, не можа лично да присъства на церемонията, но беше осъществена интерактивна връзка с него. От книжарницата на „Хеликон” в Бургас той заяви, че наградата е изключителна важна за съвременната българската литература и е ценен показател за читатели и автори.

„Излишно е да казвам какво са книжарници „Хеликон” за културния живот в страната и за утвърждаването на културата на четенето. Наградата е много професионална, приятна и важна за всеки писател”, заяви Попов, който е и първият носител на наградата „Четящият човек”, давана от веригата книжарници на едноименния фестивал.

Андрей Захариев – член на журито, връчи втората номинация на Васил Георгиев за „Апарат”. Георгиев също е носител на наградата Хеликон”. „Това е най-демократичната и прозрачна литературна награда в България. Има свой сайт и там се виждат аргументите на журито. Наградата е от малкото истински ориентири за хубавата книга”, заяви авторът на „Апарат” и прочете кратък откъс от книгата си.

Известният радио журналист Петър Волгин получи номинацията си от Бойко Ламбовски, който изтъкна оригиналността на романа „Радикална еврейска енциклопедия”. „Знам колко труд струва на журито да прегледа толкова много книги. Знам, защото съм бил в него преди години. Книгата ми съдържа елемент за тревожност за времето, в което живеем. Не крия, че имам симпатии към евреите, но съм и критичен и това се вижда. Знам колко е опасно да се пише за тях и колко лесни са квалификациите. Опитах се да погледна максимално честно към тях. В книгата ми и има енциклопедичен елемент, в романа това е по-лесно” заяви Волгин.

Мариана (пиано и вокал) и Венци (китара) от групата “Акустик пойнт” допълниха с музикалните си изпълнения интелектуалната атмосфера в „Хеликон-България”.

В края на церемонията  Юри Лазаров, обяви, че фестивалът „Четящия човек” ще се проведе този път през есента. Той ще бъде открит на 10 септември отново в Бургас.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …