Начало / Свят / Определени са петимата финалисти за Нобеловата награда за литература

Определени са петимата финалисти за Нобеловата награда за литература

Шведската академия отся петимата финалисти за тазгодишната надпревара за Нобеловата награда за литература, съобщи тя в „Туитър“. По регламент това става винаги през май, като петте имена се избират от дълга листа от 15-20 имена, която се определя от всички номинирани. Срокът за предложения всяка година е 31 януари. Тази година бяха номинирани 195 автори, 48 от тях – за първи път.

Алисън Флуд – автор в рубриката за книги на „Гардиън“ и бивш редактор в The Bookseller, прогнозира, че сред петимата конкуренти за най-престижното отличие няма начин да не са Харуки Мураками, Филип Рот, нигериецът Чинуа Ачебе и Дон Делило. Ачебе обаче е невъзможен победител, тъй като почина през март и дори да е бил номиниран, отпада, защото регламентът на Шведската академия включва само живи автори. Останалите трима напълно заслужават наградата, но политиката на Нобеловия комитет през последните години очевидно е да не преценява само качествата на произведенията, а да търси и политически нюанси. Това прави крайното му решение трудно за прогнозиране. Кои са били номинираните, светът ще научи чак след 50 години.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

snimka Nikoela kniga 3

Никоела Иванова: Там, където приказките свършват, трябва да започне разговор с родителите

С авторката на три красиво илюстрирани детски книжки от поредицата „Прегръдки“ – Никоела Иванова, говорим за поучителните …