Начало / Свят / Американските книжарници отварят с час по-рано заради новата книга на Халед Хосейни

Американските книжарници отварят с час по-рано заради новата книга на Халед Хосейни

Дългоочакваният трети роман на автора на „Ловецът на хвърчила” и „Хиляда сияйни слънца” ще бъде издаден в 86 страни през тази година, съобщи британският „Индипендънт” . Той е избран за книга на месец май от американските книжарници, и то не на базата на предвиждания за успех, а след като всяка книжарница е получила преди месец един от 5000-те безплатни предварителни екземпляра. Но при общ тираж от 38 милиона в света на двете предишни книги на Хосейни  това, изглежда, е оправдан рекламен жест на „Пенгуин Груп”.

Американската премиера на „А планините ехтяха” е днес, на 21 май, когато големи вериги и малки независими книжарници в САЩ  отварят час по-рано, за да посрещнат с кафе и бисквити нетърпеливите да прочетат новата история на невероятния разказвач. Появата на третия роман на родения в Кабул американски лекар (вече непрактикуващ, естествено), се превръща в шумно литературно събитие по цял свят. Американското му турне включва 41 града. Очакванията са големи. Да напишеш една книга, която да се превърне в световен бестселър, е нещо, което се случва нерядко, но втората е изпитание за всеки автор на успешен дебют . След „Хвърчилата” (2003) се появиха  „Слънцата” (2007) и затвърдиха славата на Хосейни. Много читатели не могат да определят кой от двата романа е по-добър. Но трети роман за Афганистан? „Няма ли да ни дойде много?” – питаха се доста хора. Да, Афганистан е в романа и този път, но там е и целият свят. Светът от 50-те години на XX в. до наши дни.

„А планините ехтяха” е малко по-голям по обем от предишните два романа (400 стр.) и много по-мащабен в емоционално, тематично, географско и времево измерение. В  него се разказват десетина вълнуващи истории, гравитиращи около основната. А тя е за насилствената раздяла на брат и сестра от бедно афганистанско село, тъй като четиригодишната красива Пари е продадена на бездетно богато семейство в Кабул. Бащата трябва да спаси останалите си деца, а и Пари, надява се той, ще е щастлива. Историята на брата и сестрата (която скоро след осиновяването е отведена в Париж) продължава много години – от 1952 до 2010 – и проследява съдбата на някогашните деца от селото сред пустинята.

Възторжените рецензии, които заваляха седмица преди премиерата в големите англоезични медии, подсказват, че 6-те години след „Хиляда сияйни слънца” са си стрували чакането.

Свързани заглавия
Новият роман на Халед Хосейни в книжарниците от 27 май
Книги на Е Л Джеймс, Халед Хосейни и Тони Морисън сред най-забраняваните за 2012 г.
Издателите на новата книга на Халед Хосейни показаха нейната корица
Халед Хосейни подкрепи книга с фотографии от Афганистан
Халед Хосейни има за цел да гради мост между Запада и Афганистан
Халед Хосейни е готов с третия си роман
Халед Хосейни: Срещнах героите на Стайнбек и в Кабул

Откъс от „А планините ехтяха” тук

Книгите на Халед Хосейни тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …