Начало / България / Фандъкова подари „Сердика е моят Рим” на Марио Варгас Льоса

Фандъкова подари „Сердика е моят Рим” на Марио Варгас Льоса

Кметът на София подари на Марио Варгас Льоса книгата „Сердика е моят Рим”, която разкрива хилядолетната история на българската столица, наречена от император Константин Велики моят Рим, съобщи focus-news.net. Фандъкова подчерта, че културното и историческо богатство на града е забележително .

„С пожелание за успех на кмета Йорданка Фандъкова и благодарност за гостоприемството.” – написа Варгас Льоса на един от романите си преведени на български – „Литума в Андите”.

Днес писателят посети посети паметника на ЮНЕСКО – Боянската църква, както и Националния исторически музей, а утре ще разгледа археологическите разкопки „Западна порта”, както и базиликата „Света София” и подземния музей.

Пристигането на Варгас Льоса в София става с подкрепата на испанското посолство и е по покана на СУ „Св. Климент Охридски” за удостояване му  с титлата Доктор хонорис кауза.

Утре, 18 май, от 10 ч писателят ще посети представянето на уникалната графична серия екслибриси, вдъхновени от неговото творчеството. Те са експонирани в пространството на института „Сервантес”. Екслибрисите, включени в колекцията, са отличени с награди в студентски конкурс, обявен в Националната художествена академия – София и СУ „Св. Климент Охридски”.

„Сердика е моят Рим/ Serdica is my Rome“ тук

Книгите на Марио Варгас Льоса тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …