Начало / България / Над 200 хиляди са дигитализираните периодични издания в Националната библиотека

Над 200 хиляди са дигитализираните периодични издания в Националната библиотека

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ разполага с над 200 хиляди дигитализирани периодични издания във виртуалния си каталог. Той е посещаван средно по 550 пъти на ден. Постиженията бяха обявени по време на организирана от фондацията НАБИС („Национална академична библиотечно-информационна система“) конференция на световни учени в областта на библиотечното дело в София. Събитието събра над 300 български и международни специалисти.

„Дигитализирането дава възможност да се представят заедно, като органична библиотека, книги, миниатюри, стари ръкописи от различни библиотеки, пръснати из цял свят, като България има своето участие в този процес.“, заяви проф. Боряна Христова, директор на Националната библиотека, цитирана от dnevnik.bg. Тя добавя, че има за създаване на „Библиотека на отричаните книги“, която ще бъде каталог на апокрифни творби и забранени текстове от V в. пр. Хр. до XIX век.

„Преди 4 години споделих надеждата си, че прашните картотечни чекмеджета ще са само история и българите ще имат достъп до информационна система, сега това вече се случва“, сподели Карл Форцхаймър, директор на фондация „Америка за България“.

Във фонда на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”  е постъпило и значимо частно дарение от проф. Джон Кийп – английски историк, професор по нова руска история в Университета в Лондон, Вашингтонския университет, Сиатъл, Университета в Торонто, Канада, съобщи nationallibrary.bg. Дарението се състои от над 500 монографии, справочници, речници и научни издания на английски, немски, френски и руски езици от областта на хуманитарните и обществените науки и ще допълни и обогати чуждоезичните колекции на Националната библиотека.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

230857_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (9 май – 15 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Пасиансът на архангелите от Мария Лалева 2. Божият ген от Людмила Филипова …