Начало / Критика / 88% от студентите в СУ не одобряват предизборната реч на българските политици

88% от студентите в СУ не одобряват предизборната реч на българските политици

Д-р Владислав Миланов, преподавател по езикова култура в СУ „Св. Климент Охридски” и Надежда Сталянова, преподавател в СУ и ръководител на Центъра за изследване на политическата и журналистическата реч, коментираха пред БГНЕС речта и поведението на българските политици в предизборната кампания. И двамата преподаватели са единни в мнението, че политиците ни са разочаровали с езика и посланията са и са далеч от приемливото европейско поведение.

Ето и техните мнения:

Д-р Владислав Миланов:
„Езиковите стратегии и речевото поведение на политиците в хода на предизборната кампания надхвърлиха доброто общуване, наблюдавахме незачитане на словото и неумение да се изслушва събеседникът, което остави усещането, че всички политици говорят в един тон. Кризата в политическото говорене се задълбочава и тази кампания го показа категорично. Реално нямаше предизборно говорене по същество, нямаше противопоставяне на мнения, диалогът като че се изгуби в едно всеобщо говорене. 88% от запитаните студенти от целия СУ са показали, че не одобряват предизборната реч на българските политици.
Всички политици станаха участници в една ситуация, в която предизвикваха политическо напрежение. Всички политици трябва да си дадат ясна сметка, че участваха в една кампания, в която езикът на агресията и некоректният тон бяха водещи, говоренето беше това на агресията“.

Надежда Сталянова:
„От всички политици чувахме говорене в сферата на пожеланията, обещания в едно ефимерно бъдеще. Видяхме език на заиграване с опонентите, с много обиди. Цялото това говорене за обикновения човек приличаше на разговор между малки деца, които се карат”.

Фото: publicspeech-bg.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1.SILVI 1 MONUMENT VALLEY

Силвана Грънчарова: Дишам, значи живея!

58 упражнения от една тънка книжка могат да ни променят завинаги Те са част от …