Начало / Критика / 88% от студентите в СУ не одобряват предизборната реч на българските политици

88% от студентите в СУ не одобряват предизборната реч на българските политици

Д-р Владислав Миланов, преподавател по езикова култура в СУ „Св. Климент Охридски” и Надежда Сталянова, преподавател в СУ и ръководител на Центъра за изследване на политическата и журналистическата реч, коментираха пред БГНЕС речта и поведението на българските политици в предизборната кампания. И двамата преподаватели са единни в мнението, че политиците ни са разочаровали с езика и посланията са и са далеч от приемливото европейско поведение.

Ето и техните мнения:

Д-р Владислав Миланов:
„Езиковите стратегии и речевото поведение на политиците в хода на предизборната кампания надхвърлиха доброто общуване, наблюдавахме незачитане на словото и неумение да се изслушва събеседникът, което остави усещането, че всички политици говорят в един тон. Кризата в политическото говорене се задълбочава и тази кампания го показа категорично. Реално нямаше предизборно говорене по същество, нямаше противопоставяне на мнения, диалогът като че се изгуби в едно всеобщо говорене. 88% от запитаните студенти от целия СУ са показали, че не одобряват предизборната реч на българските политици.
Всички политици станаха участници в една ситуация, в която предизвикваха политическо напрежение. Всички политици трябва да си дадат ясна сметка, че участваха в една кампания, в която езикът на агресията и некоректният тон бяха водещи, говоренето беше това на агресията“.

Надежда Сталянова:
„От всички политици чувахме говорене в сферата на пожеланията, обещания в едно ефимерно бъдеще. Видяхме език на заиграване с опонентите, с много обиди. Цялото това говорене за обикновения човек приличаше на разговор между малки деца, които се карат”.

Фото: publicspeech-bg.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …