Начало / България / Алек Попов, Петър Волгин и Васил Георгиев са номинирани за наградата „Хеликон”

Алек Попов, Петър Волгин и Васил Георгиев са номинирани за наградата „Хеликон”

Журито на литературната награда за нова българска художествена проза „Хеликон” проведе второто си официално заседание за 2013 г. и определи пролетните номинации. Рожденият ден на един от членовете на журито – Андрей Захариев – само стимулира добавъчно споровете и обсъжданията, които традиционно съпътстват заседанията. А и книгите, достойни за номинация бяха повече от три. Но в крайна сметка Кристин Димитрова, Калин Донков (председател), Бойко Ламбовски, Анрей Захариев и Юри Лазаров избраха за пролетни победители три романа: „Сестри Палавееви в бурята на историята” на Алек Попов („Сиела”), „Радикална еврейска енциклопедия” на Петър Волгин („Изток-Запад”) и „Апарат” на Васил Георгиев („Сиела”).

Регламентът на наградата „Хеликон” позволява три номинации на сесия, а от дванайсетте номинирани книги орлето на Евгени Кузманов получава само една. Но творбите, които са били отбелязани от журито в обсъжданията, имат своите шансове и в други сесии. Този път това бяха „Слънчев бряг – код жълто” на Любомир Николов („Сиела”) и „Вертиго” на Недялко Славов („Летера”).

Церемонията за връчването на пролетните номинации ще се състои на 22 май 2013, сряда от 18 часа в книжарницата „Хеликон-България” на булевард „Цар Освободител” № 4.

Свързани заглавия
Людмил Тодоров, Чавдар Ценов и Красимир Дамянов са номинирани за награда „Хеликон”

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …