Начало / България / Людмил Тодоров, Чавдар Ценов и Красимир Дамянов са номинирани за награда „Хеликон”

Людмил Тодоров, Чавдар Ценов и Красимир Дамянов са номинирани за награда „Хеликон”


Журито на литературната награда за нова българска художествена проза „Хеликон” проведе първото си официално заседание за 2013 година и определи зимните номинации. След близо два часа обсъждане и спорове Кристин Димитрова, Калин Донков, Бойко Ламбовски, Андрей Захариев, и Юри Лазаров избраха за зимни победители „Разкази” на Людмил Тодоров (издателство „Жанет 45”), „Кучета под индиго” на Чавдар Ценов (издателство „Рива”) и „Студентът по хармония (балада за Виктор Пасков)” на Красимир Дамянов (издателство „Сиела”). Тази година председател на журито е писателят Калин Донков, а поетът Бойко Ламбовски влиза на мястото на Йордан Ефтимов.

Регламентът на наградата „Хеликон” позволява три номинации на сесия, а от дванайсетте номинирани книги орлето на Евгени Кузманов получава само една. Но творбите, които са били отбелязани от журито в обсъжданията, имат своите шансове и в други сесии. Този път това бяха „Думите” на Богдан Русев (издателство „Обсидиан”), „Нощта на удавниците” на Стефан Кисьов (издателство „Безсмъртни мисли”)

Церемонията за връчването на зимните номинации ще се състои на 27 февруари 2013, сряда от 18 часа в книжарницата „Хеликон-България” на булевард „Цар Освободител” № 4.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …