Начало / България / Утре връчват Националната литературна награда за български роман на годината

Утре връчват Националната литературна награда за български роман на годината

Шест книги са номинирани в конкурса за Националната литературна награда за български роман на годината на фонд „13 века България”. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” изпълнителният директор на Национален дарителски фонд „13 века България” проф. Греди Асса.

Това са „Физика на тъгата“ от Георги Господинов“, „Възвишение“ на Милен Русков, „Всичките мои лъжи“ на Пламен Панев, „Законът“ на Владимир Зарев, „Нобелистът“ на Елена Алексиева и „Кучета под индиго“ на Чавдар Ценов.

 „Подкрепата на българския роман от „13 века България“ е много важна. Преди години Едуард Вик – един предприемач, направи една награда на свое име, която даваше финансова подкрепа на българските писатели. През 2008 г. – 2009 г. той вече не припознаваше българските автори и не отдаваше такова значение на техните творчески амбиции и на техните текстове. Това накара мен и най-вече „13 века България” да ги припознаем, но от една друга позиция. Нашите български писатели, журналисти и критици, които се занимават с литература, е достойно да заемат такова място”, каза той. „Пишейки все по-добре за българската действителност, аз се надявам да припознаем утре и един български писател, който да вземе и голямата награда – Нобеловата награда за литература”, каза още изпълнителният директор на фонд „13 века България”, заяви Греди Асса.

Награждаването ще се състои утре (15 май) от 18 ч в Софийска градска художествена галерия, а победителят ще получи награда от 11 000 лв. и художествен диплом.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

roman-kraft-_Zua2hyvTBk-unsplash

Медийна грамотност спасява финландците от дезинформация

Постигането ѝ е въпрос на дългосрочна политика Разбирането за това как функционира света на медиите е …