Начало / България / Международен конгрес по българистика от 23 до 26 май

Международен конгрес по българистика от 23 до 26 май

Тази година се навършват 125 години от създаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски” – първото висше училище в България. Едно от основните събития, свързани с честването на годишнината, ще бъде Третият международен конгрес по българистика. Той ще се проведе от 23 до 26 май, съобщи bulgarianstudies.org .

Организационният комитет включва изтъкнати учени българисти от България и света. Предвижда се във форума да участват изследователи от Европа, Азия и Америка. Подобни конгреси са проведени през 1981 и 1986 г., но в последните десетилетия тази традиция по различни причини беше прекъсната, а част от българистичните центрове преустановиха своята дейност. Целта е да възстанови интересът към българистиката у нас и по света.

Третият международен конгрес по българистика се организира от Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма Матер”, финансиран от Фонд „Научни изследвания”, към Министерството на образованието, младежта и науката.

„Стремежът ни е да създадем Асоциация по българистика, която да бъде импулсирана от настоящия конгрес и да подготви бъдещите форуми”, споделят организаторите.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

5c7e6909e9cfd

Тимъти Снайдър: Русия е фашистка държава

Коментар на Тимъти Снайдър за „Ню Йорк Таймс“: Фашизмът никога не е бил победен като …