Начало / Свят / Днес е световната премиера на „Инферно” от Дан Браун

Днес е световната премиера на „Инферно” от Дан Браун

Днес е световната премиера на дългоочаквания нов роман на Дан Браун  „Инферно”. С тази книга авторът продължава своята поредица за символиста и професор в „Харвард” Робърт Лангдън. Този път Лангдън разшифрова литературна мистерия във Флоренция, свързана с легендарния Данте Алигиери.

Подобно на „Изгубеният символ” през 2009 г., предварителните поръчки на творбата са многобройни, отбелязва британският „Индипендънт”. В „Амазон” произведението е на върха по брой поръчки.

Джейк Керидж, журналист в британския „Телеграф”, коментира, че книгата не задълбава толкова в детайлите, що се отнася до символи, както в „Шифърът на Леонардо”. Браун набляга повече на съспенса. Книгата е за зъл гений, който използва творчеството на Данте, за да дава улики относно своите намерения. Според критика Браун бележи напредък в своя изказ, както и в сюжета – този път той е по-оригинален, а не „типична световна конспирация”.

Керидж отбелязва, че минус на творбата са тривиалните детайли, в които Браун има навика да задълбава. Според него, спирането на действието постоянно, за да се описва маловажен детайл на дадена сграда, покрай която Лангдън минава, е малко дразнещо и изглежда е нещо, от което писателят не може да се отърве.
В същото време културното общество в Италия приема шума около романа като нещо положително. Там се облягат на факта, че Браун ще привлече вниманието към класика Алигиери и неговите произведения „Ад” и „Божествена комедия”. А историческите неточности, характерни за книгите на Браун, не са толкова важни.

Еудженио Джани, председател на градския съвет на Флоренция, както и президент на обществото на Данте в Италия, коментира:

„Божествена комедия” е на 600 години. Ще преживее и няколко грешки, направени от Дан Браун. Флоренция очаква книгата с интерес. Аз със сигурност ще си я купя. Книгата е фокусирана върху Данте – голям автор, но и политик, живял и работил във Флоренция. Това ни кара да се чувстваме все още като културна столица на Италия”.

Свързани заглавия
„Waterstones” пуска копия на „Инферно” с автограф, Флоренция очаква бум на туризма
Пародия на Дан Браун излезе в британската преса
Излезе „Тайната история на Данте”
„Инферно” е най-обсъжданата книга в социалните мрежи
Преводачите на „Инферно” на Дан Браун са работили в карцер
Литературна загадка в центъра на новия роман на Дан Браун

„Инферно“ тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …