Начало / България / Публични четения на съвременни европейски автори в 10 града

Публични четения на съвременни европейски автори в 10 града

Утре, 15 май, от 18 до 21,30 ч ще се проведе за втора поредна година „Нощ на литературата”. Едновременно във всички участващи градове ще има публични четения на произведения от съвременни европейски автори. Откъсите са подбрани от участващите културни институти.

По инициатива на Чешкия център в София, подкрепена от EUNIC, България се включва в проекта за втори път. Посетителите ще имат възможността да се докоснат до произведенията на автори от Австрия, Великобритания, Македония, Полша, Русия, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия. В проекта, осъществен съвместно от Австрийското посолство, Британския съвет, Гьоте институт, Представителството на Европейската комисия, Културно-информационния център на република Македония, Полския институт, Руския културно-информационен център, Унгарския институт, Френския институт и Чешкия център ще се включи и сдружение „София: Поетики“, което ще допълни програмата с произведения на млади български поети.

В Столицата събитието също ще е разпръснато из целия град, като на всеки половин час известни личности ще четат откъси от преведени на български чуждестранни автори в т. нар. „гнезда“ – Полски институт, Централна поща, Dada Cultural Bar, Културно-информационен център София (подлеза на СУ), Чай във фабриката, Дом на Москва в София, Информационен център на ЕС, Книжарница Къща за птици, Двора на Софийския университет, ЦУМ и Френския институт.
Освен това всеки слушател ще има възможност да събира печати от „читателските гнезда“, а в 21.30 ч. в Чешкия културен център чрез томбола сред всички, получили поне пет печата, ще бъдат изтеглените победители. Те ще получат някоя от четените книги.

Преводачите, хората които правят възможно тази литература да достигне до българските читатели, ще бъдат на разположение за автографи и разговор по време на afterparty-то от 21.30 ч. в Чешкия културен център, където ще се продават книгите, които се четат. Ще могат да се осъщесвят срещи с Аглика Маркова (преводач на „Последният от Хаусманови“ от Стивън Бересфърд), Роман Кисьов (преводач на „Митология на съня“ от Влада Урошевич) и Силвия Борисова (преводач на „Град печален“ от Йежи Пилх).

В Пловдив „Нощ на литературата” ще се проведе в „Artnews Cafe”, а освен четения то ще има прожекция на филма за писателя Палми Ранчев и среща с режисьора Крум Филипов. Градинката на площад „Севастопол“ във Варна също ще бъде част от инициативите.

В Бургас четенията ще се проведат на откритата сцена „Охлюва“ пред Морското казино, а четящи ще бъдат Роза Боянова с литературно студио „Митични птици“. Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ и художествената галерия „Илия Бешков“ в Плевен ще са арените,на които ще се чете. Нощта на литературата в Габрово ще бъде с участието на Таня Христова, Николай Сираков, Светлана Кацарска и Росица Бакърджиева на откритата сцена на ул. „Радецка“. Гено Мочуков и Антони Цонев ще четат във Велико Търново пред факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет, а при лошо време четенията ще бъдат в клуб „Таралеж“. В Русе домакини на „Нощ на литературата“ ще са в дом „Канети“, исторически музей „Сексагинта Приста“, Речна гара, регионална библиотека „Любвен Каравелов“ и градината на музей „Захарий Стоянов“. Актьорът Иван Бурджев и камерния оркестър „Орфей“ пък ще представят книгите в Двореца на културата в Перник, а в Шумен събитието ще се проведе пред Драматично-куклен театър „Васил Друмев“.

Повече подробности тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …