Начало / Свят / Харуки Мураками с първа публична изява в Япония от 18 години

Харуки Мураками с първа публична изява в Япония от 18 години

Харуки Мураками говори за първи път пред публика в своята родина Япония от 18 години насам, съобщи британският „Телеграф”. Той се появи на семинар в неговото родно място Киото, където говори с ветеран литературен критик. Писателят дискутира последния си роман, който се превърна в бестселър веднага след своето излизане.

Интервюто се проведе в помещение, в което беше забранено записването. Освен това, бяха достъпни едва 500 билета, раздадени чрез лотария. Мураками говори за книгата си „Colourless Tsukuru Tazaki and the Year of His Pilgrimage”, която вече е с тираж над 1 милион продадени копия, след излизането си през миналия месец.

„В началото мислех да напиша нещо изпълнено с алюзии, какъвто е моя стил, но впоследствие развих интерес към по-реални ситуации и взаимоотношения между хората. Персонажите придобиха собствена идентичност и аз се заинтригувах от техните взаимоотношения”, коментира авторът.

Романът разказва за 36-годишен архитект на железопътни гари, който пътува до Финландия, за да разбере защо е бил отхвърлен от най-добрите си приятели преди 16 години.

Последната поява на Мураками на публично събитие в Япония беше през 1995 г., когато той участва в инициатива за събиране на средства за пострадалите от земетресението в Кобе.

Харуки Мураками е японски писател и преводач, роден през 1949 г. Вестник „Гардиън” го смята за един от най-големите съвременни романисти. Българският читател го познава от творбите му от трилогията „1Q84”, както и „Норвежка гора”, „Кафка на плажа”, „Страна на чудесата за непукисти и краят на света” и др.

Свързани заглавия
Новата книга на Мураками е тотален хит в Япония
Харуки Мураками изпрати лично послание на жителите на Бостън
Харуки Мураками: Светът, в който живеем, е антиутопия
Какво е любовта?

Книгите на Харуки Мураками тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

20220531090536-62961a21d287403399e5d5a3jpeg

Новата книга на Джон Гришам – от класацията на „Ню Йорк Таймс“ вече и на български

Художествена литература 1. „Спаринг партньори“ от Джон Гришам (нова в класацията) 2. „Никога повече“ от …