Начало / Критика / Да спасим книжарниците!

Да спасим книжарниците!

От нас зависи дали човечеството ще унищожи историческите си ценности

 

Книжарници е имало още в антична Гърция и Рим, както и в ислямския свят през Средновековието, а модерните книжарници са се появили едва след откриването на книгопечатането. В Англия през ХVІ в. е можело да се печатат книги само след получаване на лиценз от краля и след одобрение на самата книга, пак от краля. Затова е имало и много забранени книги. И въпреки че търговията с тях е била заплашена с тежко наказание, е имало книжари и читатели, които са поемали риска да ги разпространяват и четат. С други думи, книжарят от самото начало е бил независима фигура, както от закона, така и по дух.

През 2010 г. електронните книги са достигнали 10 на сто от пазарния дял в САЩ. Интернет ни предлагат милиони книги само с един клик на мишката, удобството на четенето има обаче висока цена. Google books се опитва да обобщи познатия свят, докато книжарниците са микрокосмос, който трябва да ни помогне да наблюдаваме света. Те като един портиер, който отваря вратите на познанието.

Всеки, който започва онлайн търсене, има възможност да сърфира по повърхността на света, да отиде там, където има желание. Това обаче е един вид скоростен туризъм. Но този, който вместо това, се заравя в книжарницата, получава знанието, трупано столетия наред от мислители, писатели, критици, учители и читатели. Тяхната колективна мъдрост контрастира на неутралната и безчувствена дигитална мрежа.

За книжарниците електронните книги са пирон в ковчега. Наскоро една голяма книжарница уволнили 31 служители, като се позова на пазарната конюктура. Има много причини за западането на книжарниците. Виновен е търговският модел на мегамаркетите, виновен е и „Амазон”, виновна е и дигиталната ера. Може да се каже, че са виновни и писатели, защото човек открива, че те вече не пишат това, което си струва да се прочете.

Да, технологиите и електронните книги съществуват, но защо трябва да е за сметка на книгите и книжарниците. Когато някой си зареди е-книга, е добре за миг да се замисли за следното: ако достатъчен брой хора се откажат да посещават книжарниците, то те ще затворят врати – не някои от тях, а всички. И това заплашва с изчезване цяла редица от ценности, които съпровождат човечеството, откакто ги има книгите.

От статия на Никол Краус, публикувана във faz.de. Краус минава за институция в литературния живот на Ню Йорк. Списание „Нюйоркър” я поставя в редиците на 20-те най-добри автора под 40 години.

 

 

 

Фото: fhsteensread.wikispaces.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (26 април – 2 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Хора от Катерина Хапсали 3. Дамски гамбит …