Начало / България / Историята на изумителния фосил Tiktaalik излиза и на български

Историята на изумителния фосил Tiktaalik излиза и на български

В рамките на форума за популярна наука Ratio, които ще се проведе утре, 27 април, в столичния театър „Николай Бинев”, ще бъде представена и книгата  „Рибата в мен” на Нийл Шубин.

Шубин е палеонтолог и професор по анатомия, един от откривателите на уникалния фосил Tiktaalik – „рибата с ръце”. В „Рибата в мен”  той разказва историята на нашите тела така, както тя не е била разказвана никога досега. Книгата проследява увлекателно и достъпно еволюционния път на човечеството – от древните водни басейни до съвременните урбанизирани джунгли, а примерите, стилът и изводите на проф. Шубин ще вдъхновят всеки любознателен.

„Най-добрите карти, които могат да ни ориентират в човешкото тяло, се крият в телата на другите животни. Най-лесният начин да запознаеш студентите с нервните връзки в човешката глава е да им покажеш как стоят нещата при акулите. Най-пряк достъп до структурата на крайниците пък ни осигуряват рибите. Влечугите са особено ценни, за да опознаем мозъка. Причината е, че телата на тези създания най-често са по-елементарни версии на нашите собствени”, пише Шубин.

Изследванията, извършени върху фосилите от скъпоценния за науката вид Tiktaalik, дават особено любопитни резултати. Преди 375 млн. години Tiktaalik е бил в стадий на еволюцията между риби и животни, които могат да ходят. Става дума за хищник, който е достигал дължина няколко метра, имал е остри зъби, а главата му е напомняла тази на крокодил. Животното е описано за пръв път през 2006 г. и е притежавало много от характеристиките на рибите – примитивна челюст, плавници и люспи. Същевременно обаче е имало глава, врат, ребра и наченки на крайници, характерни за сухоземните обитатели. Като изследвали части от черепа му, учените установили, че е налице трансформация на някои вътрешни структури на Tiktaalik, за да може животното да се движи на сушата и да диша.

„Рибата в мен” ще бъде на книжния пазар от 29 април.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …