Начало / Свят / Писма на Дж. Д. Селинджър се появиха на бял свят след 70 години

Писма на Дж. Д. Селинджър се появиха на бял свят след 70 години

Писма на Дж. Д. Селинджър от преди 70 години се появиха в публичното пространство за първи път, съобщи „Гардиън”. Става въпрос за кореспонденция на младия по онова време писател с жена от Торонто, на име Марджъри Шърд. Шърд, която сега е на 95 години, и нейното семейство, продадоха писмата, за да могат да си помогнат икономически.

9-те писма са купени от библиотеката и музей „Morgan Library & Museum” и впоследствие показани на „Ню Йорк Таймс”. Те са от периода 1941-1942 г. Тогава Селинджър е на 22 години и е написал няколко разказа. Шърд е прочела част от неговото творчество и му е писала за съвет, защото и тя е искала да тръгне по неговите стъпки. Авторът е подписвал писмата си до нея с най-различни псевдоними като „Физдли”, „Уормзли-Басет”, „Фло и Бенджи”.

През 1941 г. голямото литературно списание „New Yorker” приема разказа на Селинджър „Slight Rebellion Off Madison”. Произведението е трябвало всеки момент да излезе. Той го описва на Шърд като „първата история за Холдън”. Впоследствие публикацията се забавя заради Втората световна война, която е в разгара си. „Само Бог и Харолд Рос (главния редактор на „New Yorker”) знаят какво правят тези пакостници с моя ръкопис”, пише Селинджър през 1942 г. Разказът излиза чак през 1946 г., а по-късно се появява и леко променен като глава от класиката „Спасителят в ръжта”.

Джеръм Дейвид Селинджър (1919-2010) е познат на българския читател от „Спасителят в ръжта” (1951 г.), „Девет разказа” (1953 г.), „Франи и Зуи” (1961 г.) и „По-горе билото, майстори! Сиймор: Запознаване” (1963 г.).

Свързани заглавия
10 житейски урока от класически романи
Биография и филм за Селинджър излизат тази година
88 книги, които формираха Америка
10 масово надценени книги
Ново доказателство за неизвестни ръкописи на Селинджър открито в писмо
Писма до приятел разкриват истинския Селинджър
Край на забраната!

Книгите на Селинджър тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1.SILVI 1 MONUMENT VALLEY

Силвана Грънчарова: Дишам, значи живея!

58 упражнения от една тънка книжка могат да ни променят завинаги Те са част от …