Начало / България / Излезе „Кратка история на езиците“

Излезе „Кратка история на езиците“

Как възникват и изчезват езиците? Защо някои от тях се говорят само сред шепа хора в рамките на няколко поколения и след това „умират“, а други завладяват хиляди хора по света всеки ден? Каква е връзката между езиците, историята и еволюцията? На тези въпроси отговор дава шведският лингвист проф. Торе Янсон в книгата си „Кратка история на езиците“. Тя вече е на българския книжен пазар.

Разкритията в „Кратка история на езиците“ поставят акцент върху ролята на езиците в хода на историята и еволюцията на човека. Разгледани са няколко исторически периода (от праисторията до далечното бъдеще) и много езици, за да се покажат миналите и настоящите взаимодействия между тях при различни обстоятелства. Редица примери илюстрират по интересен начин някои от основните тенденции в отношенията между езика и историята.

Граничната зона между лингвистика и история е доста пренебрегвана като област за научни изследвания и до момента почти няма опити за нейното систематизиране. Това, което Янсон излага в „Кратка история на езиците“ за основните тенденции в тази област, до голяма степен произтича от дългогодишния опит на учения в сферата на лингвистиката. Той следва класическа филология в университета в родния си град Стокхолм, Швеция, защитавайки докторска степен по латински език през 1964 г. Академичното му развитие преминава през различни преподавателски и изследователски длъжности в университети в Лос Анджелес и Стокхолм, както и към Шведския съвет за изследвания в областта на хуманитарните и социалните науки. В университета в Гьотеборг Янсон преподава латински език, а по-късно и африкански езици. Автор е на няколко книги и голям брой статии в областта на латинския език, общото езикознание, фонетиката и африканските езици.

„Кратка история на езиците“ съдържа и карти на различните индоевропейски езици и езиците банту, които се говорят в различните краища на Европа, Африка и света.

„Кратка история на езиците“   тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

9780593153895

Класация „Ню Йорк Таймс“ (7 август – 15 август)

Престижната американска класация минава под знака на изобразителното изкуство и алтернативната музика. Струва си да …