Начало / Свят / Президентската библиотека на Джордж Буш-младши отваря утре

Президентската библиотека на Джордж Буш-младши отваря утре

Утре официално ще отвори врати библиотеката на 43-я президент на САЩ Джордж Буш-младши, съобщи „Лос Анджелис Таймс”. Сградата се намира в кампуса на университета „Southern Methodist University” в Далас. Мисията на библиотека е да бъде „източник на информация за живота и кариерата на Джордж У. Буш, както и да даде повече информация относно президентството, американската история и важните проблеми на обществената политика”.

Освен много документи, посетителите ще могат да видят и кадри от моментите, в които Буш е вземал важни решения в своя противоречив период на лидер на страната – нападението над Ирак, урагана Катрина и фалита на банките. Така те ще могат да преценят по-добре дали е взел правилното решение.
„The Bush library” ще бъде 13-тата президентска библиотека и първата за дигиталната епоха. Тя ще съдържа 80 терабайта от електронни документи, включително 200 милиона имейли от системата на Белия дом и 4 милиона фотографии в е-формат. Няма да липсва и традиционната хартия –  ще бъдат включени 70 милиона документи, засягащи външната политика на САЩ, разузнавателните агенции и оръжията за масово разрушение.

Очаква се библиотеката да предизвика сериозен интерес сред тези, които искат да изследват отново двата мандата на Буш. Припомняме, че той е един от най-критикуваните американски президенти. Въпреки това, за да бъдат публично достояние всички предвидени единици, ще трябва да се изчака до 20 януари 2014 г.

Фото: architecture.about.com

„Важни решения“ от Джордж Буш-младши тук

„Джордж У.Буш. Пътят на лидера“ от Каролин Томсън и Джеймс Уеър тук
„Семейството. Истинската история на династията Буш“ от Кити Кели тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …