Начало / България / Министърът на културата ще чете в „Хеликон-Витоша” на Международния ден на книгата

Министърът на културата ще чете в „Хеликон-Витоша” на Международния ден на книгата

На 23 април 16 ч в софийската книжарница „Хеликон-Витоша” по традиция ще се отпразнува Международния ден на книгата и авторското право. Гост и участник в празника ще бъде министърът на културата Владимир Пенев.

Журито на националния конкурс  „Рашко Сугарев” – Димитър Коруджиев, Георги Величков, Любен Петков и Деян Енев – ще връчи наградите за къс разказ, публикуван в пресата или в книга на белетрист до 35 години, с подкрепата на НДФ „13 века България”.

23 април е денят, в който се обявява и приза „Цветето на Хеликон”. Той се присъжда на най-продаваната от 12-те книги, номинирани за литературната награда „Хеликон” за нова българска художествена проза. Това ще е второто действие на празника.

А след церемониие започва щафетното четене на любими книги. Известни български интелектуалци – писатели, художници, журналисти, музиканти – ще прочетат откъси от книгите, които са ги впечатлили напоследък. Това ще са Кристин Димитрова, Севда Шишманова, Владимир Пенев, Греди Асса, Георги Господинов, Анри Кулев, Йордан Попов, Бойко Ламбовски, Георги Лозанов, Любен Петков, Иван Лечев…

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …