Начало / Свят / Излезе нова книга за Силвия Плат

Излезе нова книга за Силвия Плат

Излезе нова книга за американската поетеса и писателка Силвия Плат, съобщи huffingtonpost.com. Книгата е озаглавена „Pain, Parties, Work: Sylvia Plath in New York, Summer 1953” и е написана от Елизабет Уайлдър. Издателство е „Harper”, а произведението е 288 страници.

Елизабет Уайлдър се фокусира върху определен период от живота на Плат – лятото на 1953 г. През май същата година 21-годишната Плат пристига в Ню Йорк. Тя живее в хотела „Barbizon Hotel”, посещава балет, както и мач на местния отбор по американски футбол „Ню Йорк Янкис”, танцува и в клуба „West Side Tennis Club”.

Тя би трябвало да изживява щастливи мигове. По нейните думи обаче, следват 26 дни на болка, партита и работа. Периодът е ключов и вдъхновяващ написването на класическата книга на писателката „The Bell Jar”. Творбата включва и черно-бели снимки на Силвия Плат. Целта на произведението е да покаже нейния образ преди да се превърне в една от най-влиятелните поетеси на ХХ век.

Силвия Плат е една от най-значимите американски авторки. Родена е през 1932 г. в Бостън. През целия си живот страда от тежка депресия. Прави няколко опита за самоубийство, като през 1963 г. успява да отнеме живота си с помощта на отровен газ, навършила едва 30 години. Признати нейни творби са „The Colossus and Other Poems”, „Ariel”, романа „The Bell Jar” и др. Писала е още романи и детски книги.

Свързани заглавия
Силвия Плат: Кървавата струя е поезия и тя не може да бъде спряна
Най-хубавите писателски тела в историята
15 спални на известни писатели
10 известни самоубийства на писатели
Най-злополучните литературни двойки

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

3 (4)

Ясни са номинациите за Награда „Хеликон“ 2022!

След професионално изчитане на преобладаващата част от белетристичната продукция в България, публикувана между октомври 2021 …