На фокус
Начало / България / Разследващият писател Христо Христов е получил смъртна заплаха

Разследващият писател Христо Христов е получил смъртна заплаха

Христо Христов – автор на „Операция „Маратон”, „Двойният живот на агент „Пикадили“, „Тодор Живков. Биография” и др., е получил анонимна смъртна заплаха, потвърди самият той пред БГНЕС.

Заплахата е пусната в пощенската кутия на домашния му адрес. Той посочи, че това не е единственият опит за сплашването му, но е първият, директно насочен срещу семейството му. Според него, за това, че заплахата е свързана с дейността му като журналист, посветил разследванията си на различни престъпления на комунизма и Държавна сигурност, говори фактът, че анонимната заплаха е отправена върху къс хартия от негово интервю под заглавие „Пагубно е безразличието към близкото минало“ от 2011 г. за холандско сп. „Диалог“ разпространяващо се и в България. Доказателственият материал от анонимката, придружен с други снимки и подробности за смъртната заплаха, журналистът вече е предал в сигнала си до съответните служби в МВР. Копие от сигнала е изпратен и до министъра на вътрешните работи.

„Позволявам си да дам гласност на случая, тъй като заплахите срещу мен в последните месеци ескалират и вече са насочени пряко срещу моето семейството. Смятам, че публичността е част от механизма, чрез който мога да защитя себе си и семейството си. намирам за недопустимо „в XXI век в страна на Европейския съюз да се използват методите на бившата Държавна сигурност за сплашване на журналисти. Подобни заплахи са грубо нарушаване на свободата на словото в България и целят да го спрат или ограничат.
Очевидно има лица, които 24 години след края на комунизма, не желаят в медиите да се излагат факти и подробности за комунистическия режим. А също така и да се разкриват онези тайни връзки и зависимости, които стават явни след обявяването на сътрудниците на комунистическите тайни служби от комисията по досиетата. Публичното осветяване на тяхното минало и обществената нетърпимост към това, такива хора да заемат ръководни постовете в държавата и обществото, има сериозни противници и се правят всякакви опити за заглушаване на медийната среда по тези въпроси. Заплахите срещу журналисти са част от тези опити. Наясно съм, че сайтът desebg.com засяга много интереси в тази посока и тъй като съм независим журналист единственият начин да ми се влияе е да бъда заплашен чрез семейството ми“.

В периода 1999-2001 г., когато Христов работи върху своето разследване за убийството на Георги Марков, публикувано по-късно в книгата „Убийте Скитник“, квартирите, в които тогава живее, са разбити и ограбвани три пъти.
Въпреки постоянния психологически тормоз и заплахи Христо Христов не се поддава на тях и през следващите години издава общо осем документални книги, посветени на престъпленията на БКП и ДС. Разследванията му носят множество журналистически награди и някои от тях са цитирани от световни медии като сп. „Икономист“, Ройтерс, Асошиейтед прес и др.

В момента Христо Христов е редактор на сайта desebg.com. Семеен е, има две деца.

Свързани заглавия
Разследващият журналист Христо Христов: „Съвременни историци подменят историята“
Христо Христов разкри как ДС е откраднала Паисиевата история от „Зограф“

Книгите на Христо Христов тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …