Начало / България / „Орландо“ на Вирджиния Улф до дни в книжарниците

„Орландо“ на Вирджиния Улф до дни в книжарниците

На 22 април излиза „Орландо“ – едно от най-енигматичните произведения на Вирджиния Улф, екранизирано през 1993 г. под режисурата на Сали Потър (филмът е носител на 25 фестивални отличия).

„Орландо“, в превод на Иглика Василева,представлява харизматична симбиоза между любовно писмо и биографичен очерк, който авторката посвещава на скандалната си бисексуална приятелка Вита Саквил-Уест. Младият поет Орландо сменя пола и личността си като хамелеон и след близо четиристотин години на удивителни метаморфози се превръща в лейди Орландо – почтена съпруга и майка. Искрящото въображение на Улф изгражда панорамна визия за три епохи, а резултатът е творба, която зашеметява със своята дързост и ексцентричност.

Родена през 1882 г. в Лондон, Вирджиния Улф е една от най-видните фигури в историята на литературния модернизъм. Между двете световни войни тя се подвизава в средите на лондонското литературно общество като член на влиятелния интелектуален кръг Блумсбъри. Автор на психологически необозрими романи, разкази и есета, Улф е изкусна в употребата на повествователната техника поток на съзнанието – запазената марка на литературата от началото на 20 век. Сред най-ярките творби на писателката са „Мисис Далауей“ и „Към фара“, както и монографичното есе „Собствена стая“.

Книги от Вирджиния Улф тук

Прочетете още

bfe9a55f03f247b7352226761442c838

Нови рицари на книгата ще имаме през април

Номинациите още текат Наградата е сред най-романтичните и най-симпатичните в българския литературен живот изобщо – …