Начало / Любопитно / Да прочетем основния закон по случай Деня на Конституцията

Да прочетем основния закон по случай Деня на Конституцията

 

 

 

 

 

Днес, 16 април, е Денят на българската конституция. България е имала 4 основни закона – Конституция на Българското княжество, известна като Търновска конституция (16 април 1879 – 6 декември 1947). В годините на тоталитаризма са приети два основни закона – Димитровската конституция (6 декември 1947 – 18 май 1971) и Живковската (18 май 1971 – 13 юли 1991). Сегашният основен закон и приет на 12 юли 1991г. Според него единствено Велико народно събрание може да приема нова конституция. Действащата обаче може да бъде променяна и от Обикновено народно събрание с мнозинство от 3/4 от всички народни представители. Всички закони, актове и укази на Народното събрание, президента и Министерския съвет трябва да отговарят на конституцията. За съответствието на законите и указите се произнася Конституционният съд на България при отправено питане до него.
Предлагаме ви няколко издания на конституцията и тълкования към нея. Те могат да бъдат намерени в книжарниците. Смятаме, че всеки българин трябва да притежава основния закон и да го е чел.

Търновската конституция в спор с времето“ от Вълкан Вълканов
Книгата е посветена на 130-годишнината от приемането на Търновската конституция. Създадена е след конституциите на Гърция, Сърбия и Румъния, но в традицията на българските интелектуалци от освободителните борби и с участието на юристи и други българи, получили висшето си образование в елитни западноевропейски университети.

„Конституция на Република България“ (на три езика)
Луксозното издание на действащата Конституция на Република България на три езика – български, английски и френски е проект, посветен на 130 години от приемането на Търновската конституция.
Изданието е уникално по рода си и е първото от такъв ранг за България. То прави достъпен актуалния текст на Конституцията до най-широк кръг хора като го предоставя на най-популярните езици в света, а брилянтният превод на френски език е направен от  проф. д-р Жасмин Попова. Законовият текст е предшестван от предговорът, съставен от проф. Емилия Друмева, член на КС на Р България и дългогодишен учен и преподавател по конституционно право.
Изданието е подходящо както за представителни цели, така и за всички, които се нуждаят от текста на конституцията на български и достоверния й превод на английски или френски език.

„Българската конституция” от Павел Милюков
Милюков (1859-1943) е руски историк, публицист и политик, един от водачите на Конституционно-демократическата партия и на руската емиграция след Гражданската война. Книгата е посветена на 130 годишнината на Търновската конституция.

Теория на съвременната конституция от Талия Хабриева, Вениамин Чиркин
Предлаганата монография е първото руско концептуално, сравнителноправно, обобщено изследване на съвременната конституция. Авторите изучават международния опит на конституционното развитие, разглеждат теоретичните основи на конституцията в условията на съвременното общество. Научното осмисляне на проблемите се съчетава с практически предложения по усъвършенстването на структурата и съдържанието на съвременната конституция.

„Конституцията за Европа и националните конституции. Сборник доклади“ от  Атанас Семов, Иван Боев (съставители)
Текстовете са от проведената през 2005 г. в София международна конференция  “Европейската конституция и националните конституции”

„Конституция на Република България”

Изданието може да си го позволи всеки – 2,90 лв.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …