Начало / Любопитно / 5 книги за авиацията и космонавтиката

5 книги за авиацията и космонавтиката

 Днес, 12 април , светът празнува  Деня на авиацията и космонавтиката (Space Probe Day), в чест на първия в историята пилотиран космически полет (1961 г.) на космонавта Юрий Гагарин с кораба „Восток“.

Предлагаме ви пет книги, в различен читателски спектър, за да ви напомним тематично историята и концепцията на порива за летене.

„История на авиацията” от Антъни Еванс, Дейвид Гибънс
Представени са всички основни модели самолети, като освен техническите им характеристики са добавени и ключови моменти от тяхната история. Авиаторите, иноваторите и пионерите на авиацията са над 70. Над 400 цветни снимки представят летателните апарати в тяхната най-добра светлина. Четиво, подходящо не само за специалисти, но и за широк кръг читатели.

„Българската авиация през Студената война” от Димитър Недялков
Изправена пред южния фланг на НАТО и разположена насред традиционно размирните Балкани, през Студената война България развива мощни въоръжени сили. А тъй като този период бележи изпъкването на авиацията като първостепенен, стратегически род войска в световен мащаб, българската авиация най-релефно показва това развитие. И това се отнася не само за българската военна авиация, но за българската авиация като цяло: учебни заведения, личен състав, въздушни сили, както и за селскостопанска и лека авиация, авиокомпании, летища, съоръжения, самолетостроителни и ремонтни заводи, аероклубове, както и обществена готовност за жертване на средста, усилия и животи за целта.
През почти целия период на Студена война България и авиацията й бяха пренебрегвани .Сега, с отварянето на архивите излиза, че и тайните служби на Запада, които би следвало да са по-добре осведомени от анализаторите – журналисти и публицисти, отначало имат не без основание неглижирани оценки. От средата на 70-те години те бързо „проглеждат“ истината за мощта на българската авиация. Тази продължителна неосведоменост бе добре дошла за тогавашната българска държава и военните й през Студената война – всичко за въоръжените сили бе не просто тайна, а тайна, издигната в култ. Настоящата студия е първата, която прави реалистичен сравнителен обзор на авиациите на България и съседките й от НАТО през Студената война. Повечето снимки и данни излизат на бял свят за първи път.

„Холографската вселена“ от Майкъл Толбот
Десет години след първото публикуване на тази книга, нейните възторжени почитатели и яростни отрицатели продължават ожесточено да спорят – във всеки случай не е оставила никого равнодушен. Защото предлага нови възможни решения на най-големите загадки на човешкия живот и хипотези, които са по-разтърсващи, отколкото дори най-драматичните сцени в романите.Те не биха имали тази значимост, ако зад тях не стоеше авторитетът на двама изключително уважавани учени, създали холографската идея – физикът от Лондонския университет Дейвид Бом и неврофизиологът от Станфордския университет Карл Прибрам. Според тях вселената е просто своего рода гигантска холограма, великолепно разработена до най-малките подробности илюзия, а ние самите сме също такива миниатюрни холограми, измъчвани от смехотворни страсти и амбиции призрачни образи, прожектирани от космическа киномашина. Въз основа на този модел авторът предлага действително смайващи обяснения на редица отдавна известни, но все още необяснени и затова причислявани към сферата на паранормалното феномени като осъзнатите сънища, стигмите, инедията, чудотворните изцеления, синхроничностите, извънтелесните пътешествия, преживяванията на прага на смъртта и др.
Книгата със сигурност ще промени из основи светогледа на онези, които осмислят написаното в нея, а авторът се е постарал да ги облекчи, като е напрегнал целия си несъмнен литературен талант и е успял да представи максимално достъпно и разбираемо иначе сложната материя.

„Пътуване в космоса/Интерактивно пътуване из Слънчевата система и отвъд нея“ от Иън Греъм
Фантастично триизмерно откривателско пътуване в Космоса! Разкрийте тайните на Вселената – вижте как се образуват опашките на кометите, как се въртят галактиките и как избухват звездите – и се включете в най-великите космически приключения на човечеството, от приземяванията на Луната до Международната космическа станция.

„Джордж и големият взрив“ от Луси & Стивън Хокинг
Пътувайте през Вселената с Джордж и открийте… как да карате лунен ровър, какво да правите, когато предприемете пътешествие до Андромеда и какво се е случило само части от секундата след Големия взрив.
Книгата е пълна с много истински факти за Вселената и Космоса благодарение на Луси Хокинг и Стивън Хокинг. Междугалактически научен шедьовър!

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Lazarov03

Васил Лазаров: Цариградският медальон е препратка към славното ни историческо минало

Нов роман от автора на „Калоян Боговенчаният“, който прави убедителен скок няколко века напред, от …