Начало / Свят / Излезе биография на Симон Боливар

Излезе биография на Симон Боливар

Нова биография на Симон Боливар е вече на американския книжен пазар, съобщи „Лос Анджелис Таймс”. Творбата е озаглавена „Bolivar: American Liberator” и е написана от писателката и журналистка Мари Арана. Издателство е „Simon & Schuster”. Произведението от 624 страници описва подробно живота на латиноамериканския революционер.

Перуанската писателка пише как Боливар е играл главна роля за освобождаването на 6 страни от испанско господство. За да стори това, той участва в много битки, става не само пълководец, но и политик. Формира несигурни коалиции, губи съпругата си. Никога не се жени повторно, макар че има любовници. Една от тях дори веднъж спасява живота му. Боливар умира млад – едва на 47 години.

Боливар е роден 1783 г. в Каракас, Нова Гранада. Още от съвсем млад става революционер и е такъв до края на живота си. Освобождава испанските колонии Венецуела, Нова Гранада (в наши дни Колумбия и Панама), провинция Кито (сегашен Еквадор), Перу и Боливия. През 1813 г. е провъзгласен от Националният конгрес на Венецуела за Освободител.

Известен факт е, че Боливар е бил масон. Въведен е в ложите от 1807 г. През 1824 учредява масонска ложа в Перу. Умира през 1830 г. от туберкулоза в Колумбия.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …