Начало / България / Без първа награда на преводаческия конкурс „Григор Ленков”

Без първа награда на преводаческия конкурс „Григор Ленков”

На официална церемония на в Чешкия център бяха обявени резултатите от преводаческия конкурс за млади преводачи на съвременна чешка литература „По стъпките на Григор Ленков“. В конкурса взеха участие 7 преводачи до 30 години от трите университета, в които се изучава бохемистика – Софийския, Пловдивския и Югозападния. Журито се състоеше от утвърдени преводачи, специалисти по чешки език и литература от същите университети. Негов член беше и представител на книгоиздателския бизнес от издателство „Колибри“.

Първа награда не беше присъдена. Втора награда с равен брой точки получиха преводите на Александър Павлов (откъс от книгата „Врач“ на М. Ришави) и Цветелина Попова (разказа „Отпътувала любов“ от З. Сверак). С трета награда беше оценен преводът на Лиляна Кузманова (от книгата „Свраката в царството на ентропията“ на М. Банкова).

Победителите в конкурса получиха от Чешкия център книги. Допълнение към наградите за заелите второ място в конкурса ще бъде четене на преводите на международната Нощ на литературата, която ще се проведе на 15-ти май.

Чешкият център има намерение да продължи в обновената традиция на преводаческите конкурси и през следващите години.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Екатерина-Йосифова

И Екатерина Йосифова пое към невидимия свят

Трудно може да си представим родната поезия без нея Поетесата почина на 81 – наследството …