Начало / Свят / Кирсти Клемънтс, автор на „Факторът Вог“: Манекенките ядат хартия

Кирсти Клемънтс, автор на „Факторът Вог“: Манекенките ядат хартия

Тъмната страна на модния бизнес изнася в своята книга „Факторът Вог“ Кирсти Клемънтс – бивш главен редактор на австралийското издание на световноизвестното списание в продължение на 13 г. През май 2012 г. тя беше уволнена, съобщава „Интернешънъл бизнес таймс“, цитиран от БГНЕС.

В книгата си Клемънтс твърди, че голяма част от манекенките буквално ядели тъкани и хартиени продукти, само за да чувстват пълнота в стомасите си, но да не наддават. Красавиците буквално гладуват в името на кариерата си, разкрива журналистката тази тъмна страна от иначе лъскавия моден бизнес. Клементс цитира руска манекенка, която й споделила, че нейната приятелка имала „много стегнато тяло, поради което прекарвала дълго време в болница“. „Стегнато тяло“ било евфемизъм за манекенка, по чието тяло топ дизайнерите сътворявали своите чудеса от висшата мода. Бившата главна редакторка на австралийското „Вог“ си припомня случай, при който видяла как едно от момичетата, появяващи се на подиума, не хапнало нищо в продължение на три дни. В края на модната сесия манекенката едва се държала на краката си и буквално заспивала права от изтощение. Според Клементс „когато австралийска манекенка с жесток глад отслабвала с два номера, за да се класира за конкурс в чужбина, от офиса на „Вог“ казвали, че тя е станала „стройна по парижки“.

„Факторът Вог“ не е първата книга, която вади на светло мръсното бельо на лъскавия моден бизнес. Имоген Едуардс-Джоунс повдигна малко през 2006 г. пелената, скриваща кулисите на модните подиуми, със своята творба „Моден Вавилон“. Като се позоваваше на анонимни източници тя написа, че множеството манекенки използват пургативи и хапчета за отслабване, за да се „държат в норма“. „Може да гладуваш, да се напиваш и да се друсаш, да си с изсъхнали бъбреци и черен дроб като на 55-годишен алкохолик, стига да изглеждаш добре на подиума на никого не му пука за теб“, са думите на Едуардс-Джоунс.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bivol

Перото и гласът на Северозапада ни напусна

Стоян Николов-Торлака почина на 43 „Защо, бе, Торлак, този път нищо не каза!“ – така …