Начало / Свят / Роберто Савиано разкрива света на наркокапитализма в новата си книга

Роберто Савиано разкрива света на наркокапитализма в новата си книга

Седем години след големия успех на „Гомора“ Роберто Савиано  разказва историята на наркокапитализма в новия си роман „Нула нула нула“, който излиза по италианските книжарници в петък, съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП. 450-те страници на книгата разкриват тайните на наркокапитализма – един пазар, който се основава на трафика на кокаин, единствената стока, според Савиано, която се изплъзва на правилата на пазара, финансите и правото.

„Кокаинът е нецикличен. Кокаинът е единствената стока, която не зависи нито от недостига на ресурси, нито от инфлацията на пазарите. Има много места по света, където няма болници, интернет и питейна вода, но няма такова без кокаин. Всички, които залагат на кокаина, натрупват в рамките на няколко години богатства , които големите мултинационални компании правят за десетилетия, в които придобиват, инвестират и спекулират“, пише Савиано в книгата си.

Откъси от „Нула нула нула“ бяха публикувани в популярния всекидневник „Република”.

Според Савиано, който е родом от Неапол, светът на кокаина е ад, в който милиони хора работят, но само някои забогатяват. Последните проучвания на ООН показват, че пазарът на кокаин не пада дори по време на световната икономическа криза през 2009 г. В Африка са употребени 21 тона, 14 тона – в Азия, в Латинска Америка – 101 тона.

33-годишният Роберто Савиано стана известен през 2006 г. с „Гомор“, първият му роман, който описва мафиотската среда в Неапол и Кампания . Савиано сътрудничи на „Република” и седмичника „Еспресо” и чуждестранни издания като „Ню Йорк таймс”.

„За да се разбере съвременният свят, пише Савиано в друга глава от новата книга, анализът на религиозните и културни конфликти не е достатъчен. Трябва да се вземе под внимание и динамиката на сивата икономика“.

Свързани заглавия
Роберто Савиано спечели награда за най-смел автор

Книги от Савиано тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …

3 Коментари

  1. Кога ще я има на българския пазар и къде?!?!

  2. Кога ще я има в България?