Начало / България / „Изповедта на един икономически килър” с премиера в „Хеликон-Витоша”

„Изповедта на един икономически килър” с премиера в „Хеликон-Витоша”

Световният бестселър „Изповедта на един икономически килър“ ще бъде представен в столичната книжарница „Хеликон-Витоша” на 10 април, сряда, от 18,30 ч. Това е четвъртата книга на американския автор Джон Пъркинс, която излиза на българския книжен пазар. „Тайната история на американската империя. Истината за глобалната корупция“, „Психонавигация“ и „Да преобразиш себе си и света“ също са достъпни в книжарниците, но „Изповедта на един икономически килър“ е най-известната му книга. В нея авторът разказва от първо лице за ужасяващия мащаб на игрите за власт и тайните на един нов феномен – зараждането и разрастването на световна империя, за която всички средства са позволени, а моралът е безвъзвратно остаряло понятие.

Години наред  Джон Пъркинс (68) е бил „икономически убиец“, в света на международните финанси. Функция, която той извършва чрез убеждаване на държави от третия свят да предприемат мащабни проекти за обществени строежи. Днес разбираме, че тези проекти финансирани от Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ) служат за обогатяване на американски корпорации, докато в същото време създават осакатяващи дългове за тези държави, правейки ги зависими от САЩ.

Джон Пъркинс става килър през 1971 г., когато е на 26 години. Схемата, по която „работят“ той и неговите колеги, е проста: те убеждават дадено правителство да започне някой мащабен инфраструктурен проект (огромен язовир, летище, автострада), който уж ще осигури на страната голям икономически растеж и благоденствие. Пак килърите уреждат милиардните кредити. С условието обаче проектът да се изпълнява от определени американски фирми. Когато след някоя и друга година става ясно, че правителството не може да върне заемите, „измамената държава вече е изпаднала в тежка икономическа и политическа зависимост от САЩ“. По този начин американските концерни стават господари на нейните петролни находища и други богатства, Пентагонът придобива военни бази, а Вашингтон установява пълен контрол над важни геополитически обекти.

Книгите на Джон Пъркинс тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …