Начало / Свят / Шекспир бил стиснат бизнесмен и укривал данъци

Шекспир бил стиснат бизнесмен и укривал данъци

Обикновено свързваме Уилям Шекспир с гениалните пиеси, в които има нравоучително послание. Оказва се обаче, че Ейвънския Бард е бил и успешен бизнесмен, който обаче не се отличавал с щедрост. Освен това е укривал и данъци. Това са новите открития на проучване на учени от университета „Aberystwyth University”, съобщи британският „Телеграф”.

В период от 15 години Шекспир е правил поръчки на зърно, малц и ечемик, след което ги е продавал на изключително завишени цени, възползвайки се от инфлацията по онова време. Няколкократно е преследван от полицията за складиране на храна в дни на глад, както и че не си плаща данъците. Не успяват да го вкарат в затвора.

„Като е комбинирал законни и незаконни дейности, Шекспир успява да се пенсионира като най-богатия човек в своя край, Стратфорд на Ейвън. Неговите печалби му дават възможност да спре да работи след стаж от 24 години, въпреки че има няколко глоби за укриване на данъци. Има и друга негова страна освен брилянтния драматург. Тя е на безскрупулен бизнесмен, който е направил всичко възможно да не плаща данъци и да увеличи максимално печалбите си. Всичко това за сметка на най-уязвимите, като в същото време е писал пиеси за тях, за да ги разсейва и забавлява”, казва д-р Джейн Арчър от „Aberystwyth University”.

 

Шекспир на български тук

Прочетете още

received_2295368447163821

Колин Коулман: България е моят дом, когато съм далеч от къщи

Колин Коулман е от хората, които наричаме „граждани на света“. Тя е родена в Канада, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *