Начало / Свят / Пръстенът на Толкин не е измислица?

Пръстенът на Толкин не е измислица?

 

 

 

Пръстенът на Дж. Р. Р. Толкин от неговите класики „Хобит” и „Властелинът на пръстените” не е само измислица на автора, съобщи„Гардиън”. Поне така твърдят организаторите на изложба, която се провежда в имението от ХVІ век „The Vyne”, Англия. Според управителя на имота Дейв Грийн има връзка между древния римски пръстен, който е изложен, и Толкин. Нещо повече – върху пръстена тежи проклятие.

Пръстенът е бил притежание на благородническото английско семейство Шут, което векове наред се занимава с колекционерство и история. Най-вероятно, бижуто е намерено от фермер през 1875 г., докато копал край стените на Силчестър – земя, която е била в  Римската империя, преди да бъде изоставена през VІІ век.

Историята на пръстена по-назад няма как да бъде проследена, смятат експерти. Фермерът го е продал на фамилията, която е живяла в имението „The Vyne”. Той представлява 12 грама злато и е доста голям – може да се сложи на пръст с ръкавица. Изобразена е още глава с диадема и надписа „Senicianus live well in God”.

Няколко десетилетия по-късно в Глочестършир, е намерена плочка с издълбано проклятие. От нея става ясно, че римлянин на име Силванус информира бог Ноденс, че пръстенът е откраднат. Римлянинът е знаел кой е отговорен и е искал божеството да го накаже. „Тези, които носят името Senicianus да не получат добро здраве, докато не върнат пръстена в храма на Ноденс”, пише на плочата. Крадецът е изминал около 160 километра – до стените на Силчестър – преди да загуби живота си.

През 1929 г., авторитетният археолог сър Мортимър Уийлър извикал Толкин при свое проучване на местността. Както е известно, преди да стане световноизвестен писател Толкин е бил професор по англо-саксонска история. Уийлър е искал историческа информация относно римския бог от него. Така се разбира, че Толкин е знаел за пръстена още преди да публикува „Хобит” през 1937 г. От агенцията, която държи правата на творчеството на писателя, смятат, че е повече от възможно тази история да го е възхитила и вдъхновила за историите в популярните му книги.

Пръстенът сега е изложен на изложба в „The Vyne”. Там е показано и копие от нулевата серия на „Хобит”. Посетителите имат правото да дадат гласа си затова дали мислят, че това е пръстена, вдъхновил Толкин, или не.

Фото: nationaltrust.org.uk

Книги от Толкин тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …