Начало / Свят / Победител от конкурс за художници ще рисува Хилари Мантел

Победител от конкурс за художници ще рисува Хилари Мантел

Победителят от конкурс за художници в Обединеното кралство ще рисува Хилари Мантел, съобщи „Гардиън”. Той ще получи и парична награда от 10 000 паунда. Инициативата се организира от „Sky Arts”, а начело са Джоан Бейкуел и Франк Скинър. Сред журито ще бъде Катлийн Сорано, директор на изложбите в Кралската академия на изкуствата.

Всеки художник над 16-годишна възраст може да се запише. Серия изложения ще бъдат проведени в Дъблин, Глазгоу, Кардиф и Лондон това лято. Участниците ще бъдат отсявани на няколко етапа. Четиримата финалисти ще се конкурират като рисуват портрети на публични личности. Техните творби ще бъдат изложени в Националната портретна галерия. Победителят ще направи портрет на Мантел, който ще стане част от колекцията на Британската национална библиотека.

Бейкуел заяви:
„Това, което ми харесва е, че инициативата не елитарна. Важно е да се покаже на хората, че изкуството не е единствено за пошли хора, завършили училище за изкуства”.

Скинър пък изрази надежда, че любител ще спечели конкурса: „Надявам се да спечели някой, на когото дори приятелите не знаят, че рисува. Ще бъда малко тъжен ако спечели утвърден и успешен художник”.

Свързани заглавия
Втора книга на Хилари Мантел ще излезе на български

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

225048_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (14 септември – 20 септември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Танцувай с мен от Сюзън Елизабет Филипс 2. Живот в скалите от …