На фокус
Начало / Свят / Победител от конкурс за художници ще рисува Хилари Мантел

Победител от конкурс за художници ще рисува Хилари Мантел

Победителят от конкурс за художници в Обединеното кралство ще рисува Хилари Мантел, съобщи „Гардиън”. Той ще получи и парична награда от 10 000 паунда. Инициативата се организира от „Sky Arts”, а начело са Джоан Бейкуел и Франк Скинър. Сред журито ще бъде Катлийн Сорано, директор на изложбите в Кралската академия на изкуствата.

Всеки художник над 16-годишна възраст може да се запише. Серия изложения ще бъдат проведени в Дъблин, Глазгоу, Кардиф и Лондон това лято. Участниците ще бъдат отсявани на няколко етапа. Четиримата финалисти ще се конкурират като рисуват портрети на публични личности. Техните творби ще бъдат изложени в Националната портретна галерия. Победителят ще направи портрет на Мантел, който ще стане част от колекцията на Британската национална библиотека.

Бейкуел заяви:
„Това, което ми харесва е, че инициативата не елитарна. Важно е да се покаже на хората, че изкуството не е единствено за пошли хора, завършили училище за изкуства”.

Скинър пък изрази надежда, че любител ще спечели конкурса: „Надявам се да спечели някой, на когото дори приятелите не знаят, че рисува. Ще бъда малко тъжен ако спечели утвърден и успешен художник”.

Свързани заглавия
Втора книга на Хилари Мантел ще излезе на български

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

336987245_562518772645312_672284796672296719_n

Библиобуси поръчват хърватските библиотеки

Мащабен проект цели книгите да достигат навсякъде Производител на новите библиобуси за Хърватия ще е …