Начало / България / Втора книга на Хилари Мантел ще излезе на български

Втора книга на Хилари Мантел ще излезе на български

Втора книга на Хилари Мантел ще излезе до две седмици на българския книжен пазар. Това е „Bring Up the Bodies”  (“Доведете труповете”). Романът й  беше отличен с престижните награди „Букър” и „Коста” за миналата година.

Хилари Мантел добави между другото още една престижна награда към богатата си колекция – “Дейвид Коен”. Заслугите на Хилари Мантел за британската литература са утвърдени като изключителни и безспорни, което дава повод и членовете на журито да изразят категоричното си мнение, че би било абсурдно да пренебрегнат Хилари само защото според някои тя вече е получила достатъчно награди. Председателят на журито Марк Уолсън изрази учудване, че според някои хора Хилари е получила прекалено много за прекалено кратко време.

Наградата, която се връчва за първи път през 1993 г. се дава за цялостно творчество на автори с важен принос за британската литература. Предишни носители на наградата са Шеймъс Хийни, В.С. Найпол, Харолд Пинтър, Джулиан Барнс.

Самата Мантел коментира наградата с думите:

“Някои читатели смятат, че аз съм се родила в деня, в който е публикуван романът ми “Вълци”. Тази награда е доказателството, че в изкуството няма сензации, родени за една нощ. В изкуството нещата не се случват по този начин. Почвата трябва дълго да се подготвя. Затова приемам тази награда като признание на това, че в продължение на много години се стремя да усъвършенствам стила си”.

„Bring Up the Bodies”  (“Доведете труповете”) ще излезе с печата на издателство“Еднорог”.

Свързани заглавия
Пореден приз за Хилари Мантел
Хилари Мантел спечели „Costa Book of the Year”
Наградените с „Букър” книги на Хилари Мантел ще бъдат превърнати в пиеси
Два трика за писането от Хилари Мантел
Хилари Мантел: Няма място за самодоволство в живота на писателя

Фото: Joshua Irandi

„Вълци“ тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …