Начало / България / Премиера на „Познавам аутист“ в „Хеликон-Витоша”

Премиера на „Познавам аутист“ в „Хеликон-Витоша”

На 2 април – рожденият ден на Ханс Кристиан Андерсен и Световният ден на осведомеността за аутизъм, в столичната книжарница „Хеликон-Витоша” от 18 ч ще бъде представена книгата „Познавам аутист“.  В изданието са публикувани творби на деца аутисти. Книгата е издадена от  фондация „Помощ на лица с проблеми в развитието“.

Гражданското движение „Помощ на лица с проблеми в развитието“ и едноименната фондация организираха национален конкурс на тема „Познавам аутист“ с цел проучване информираността на обществото за хората, живеещи с аутизма, както и степента на епатия към тях. Именно тези разкази са публикувани в книгата.

„Получиха се над 80 творби от деца, родители, роднини, специалисти, приятели – всички те са много трогателни. Най-много са произведенията на децата – ученици от ІІ до ХІІ клас от 34 града и 3 села. Най-въздействащи са разказите на най-малките, защото те описват собствения си опит и приятелство с деца аутисти, чувствата си, болката и обичта си към тях. Очевидно има пробив в отношението на обществото към проблемите на хората от аутистичния спектър и техните близки. Това се дължи на майките, които не се примириха с диагнозата, някога оставяла децата им вкъщи, а се борят и променят света”, споделят организаторите.

„Познавам аутист“  тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …