Начало / Свят / Простреляната от талибаните Малала Юсафзаи ще публикува мемоари

Простреляната от талибаните Малала Юсафзаи ще публикува мемоари

Малала Юсафзаи, която оцеля, след като беше простреляна от талибански войник, ще публикува мемоари, съобщи  британският „Индипендънт”. „I am Malala” ще излезе тази есен в Обединеното кралство, САЩ и Индия. Правата за публикуване бяха взети от издателствата „Weidenfeld & Nicolson” и „Little, Brown”. Книгата ще бъде „историята на 61 милиона деца, които не могат да получат образование”.

15-годишната пакистанка Малала е най-младата, номинирана за Нобелова награда за мир. Тя беше ранена в главата през октомври 2012 г., когато талибани откриха огън по училищния автобус, в който тя се е возила. Причината е, че тя и нейното семейство са против техния режим в страната и участват в акции за подобряване на образованието в Пакистан. Семейство Юсафзаи работеше с псевдоними, но истинските им самоличности бяха разкрити в документален филм на „New York Times”. Така те се превърнаха в мишени.

Малала беше в критично състояние след нападението. Тя беше откарана със самолет във Великобритания, където след серия операции успя да оцелее. Само преди дни тя тръгна и на новото си училище в Бирмингам.

 Тя заяви: „Искам да разкажа моята история, но тя ще бъде и историята на 61 милиона деца, които не могат да получат образование. Искам книгата да бъде кампания в подкрепа на всяко момиче или момче, което иска да ходи на училище”.

Атаката срещу пакистанката предизвика бурни реакции. В нейната родина бяха организирани шествия, на които хора опънаха транспаранти с надпис: „Ние сме Малала”. ООН взе решение 12 юли да бъде ден в нейна чест. В момента се занимава със създадения от нея фонд за набиране на средства за образование на деца от Пакистан.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Радослав Бимбалов

Радослав Бимбалов: Идеята, че като си отидеш, ще си напълно сам, дава по-важен смисъл на настоящето

„Екстазис“ е новата книга на Радослав Бимбалов, която разказва за прераждането на един човек в името …